Mainos

Yli 30 000 eläkeläistä käy myös töissä

17:14

Työssä käyvien eläkeläisten määrä on jatkuvassa kasvussa. Vanhimmissa tilastoiduissa ikäryhmissä kasvu ei notkahtanut edes talouskriisissä.

Ikärakenteen muutos näkyy kasvussa: Eläketurvakeskuksen tietojen mukaan vuosina 2007-2011 63-67-vuotiaiden työeläkevakuutettujen määrä kasvoi 100 000:lla.

Vuoden 2011 lopussa työssäkäyviä eläkeläisiä oli noin 30 000. Kaikista 377 000 63-67-vuotiaista työeläkevakuutetusta eläkkeellä työtä tekevät ovat siis vain pieni osa.

Toiset 30 000 eivät jääneet 63-vuotiaana eläkkeelle, vaan jatkoivat työelämässä. Näitä jatkajia kannustaa esimerkiksi superkarttumaksi kutsuttu suurempi eläkekertymä.

Eläkepäivillään työskentelevien osuus kasvoi vuosina 2007-2011 noin 1,5 prosenttiyksikköä. Kaikki työssäkäynnin lisäys ei siis johdu iäkkäiden määrän kasvusta.

– Tänä päivänä ihmiset mieltävät joustavan vanhuuseläkeiän eri tavalla kuin aiemmin. Heillä on myös paljon sellaista potentiaalia, mitä voi hyödyntää työmarkkinoilla. Eikä rahakaan ole huono kannustin, kertoo Jari Kannisto, kehitysjohtaja Eläketurvakeskuksen tilasto-osastolta.

"Tylsää ilman työtä"

72-vuotias Erkki Viinikka on työskennellyt Ekokemillä koko eläkkeelläoloaikansa, kahdeksan vuotta. Entinen yrittäjä viihtyy töissä ja opastaa mielellään nuorempiaan.

–Kivahan se on työtä tehdä, kun kroppa toimii ja on taito työntekoon. Ei ole kukaan tullut sanomaan, että mene eläkeläinen kotiin lepäämään, Viinikka kertoo.

Hän päätyi Ekokemille vuokratyöfirma Opteamin eläkeläisiä töihin välittävän Nestor-palvelun kautta. Kaikki tarjotut vuorot Viinikka ottaa vastaan.

– Mitä useampi kerää, niin sitä enemmän sitä rahaa verottajallekin tulee. Pidetään yhteiskuntaa pystyssä, Viinikka pohtii.

Hyvätuloinen ryhmä

Vuonna 2011 työssäkäyvillä eläkeläisillä oli keskimäärin kahdeksan ansiokuukautta, naisilla hiukan enemmän kuin miehillä. Eläkeläiset eivät suinkaan käy töissä liian pienen eläkkeen pakottamina.

– Jos katsotaan työssäkäyvien eläkeläisten eläketasoja, heidän työeläkkeensä ovat selkeästi yli saman ikäisten keskimääräisen työeläkkeen. He ovat siis varsin hyvätuloisia, Eläketurvakeskuksen Kannisto kertoo.

Tilastokeskuksen väestöennusteessa vuodelta 2012 arvioidaan, että yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä nousee nykyisestä noin 18 prosentista 28 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Vanhemmat työntekijät lienevät silloin työpaikalla tavallinen näky.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.