Ylen vaalitentti: RKP olisi valmis leikkaamaan ansiosidonnaisen kestoa tai tasoa – kokoomuskin tarpeen vaatiessa

Television vaalitenttien merkitys kasvanut 2:14
Television vaalitenttien merkitys on kasvanut.

Myös vihreistä löytyy halua pohtia ansiosidonnaisen kestoa ja porrastuksia.

Kokoomuksen Elina Lepomäki ja RKP:n Mikaela Nylander olisivat valmiita leikkaamaan joko ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa tai tasoa, jos tarve vaatii, kävi ilmi Ylen vaalikeskustelussa tiistai-iltana.

Aiemmin tiistaina Helsingin Sanomien vaalitentissä yhdenkään puolueen puheenjohtajan käsi ei noussut, kun heiltä kysyttiin, ovatko he valmiita heikentämään ylipäätään työttömyysturvaa.

Ylen työllisyysaiheiseen keskusteluun osallistuvat yhdeksän puolueen edustajat.

Eronneen hallituksen aikana ansiosidonnaista työttömyysturvaa lyhennettiin sadalla päivällä. Viime marraskuussa Ylen tekemässä kyselyssä kävi keskustelun vetäjien mukaan ilmi, että RKP:lle tämä ei vielä riitä.

– Kyse on kokonaisuudesta. Jos lyhennetään ansiosidonnaista, tulisi panostaa myös kannustaviin elementteihin niin, että tarjotaan työttömille enemmän ohjausta, kuntoutusta ja koulutusta, sanoi Nylander Ylen tentissä.

Lepomäen mielestä jos priorisoida pitää, pitäisi pikemmin leikata ansiosidonnaisista etuuksista kuin perusturvasta.

– Tämä koskee siis sitä, mikäli leikkauksiin joudutaan, hän tähdensi.

Hänen mielestään hyväpalkkaisesta työpaikasta pois putoavalle pitäisi löytää mahdollisimman nopeasti uutta työtä mieluummin kuin kannustaa häntä olemaan pitkään pois työmarkkinoilta.

Myös vihreissä on halua pohtia tapoja, joilla ansiosidonnaista voisi muuttaa.

– Ei leikata, mutta voisi miettiä esimerkiksi erilaisia porrastuksia, että se olisi alkuvaiheessa korkeampi tai toisaalta suhdannetilanteesta riippuen sen kestoa voidaan pohtia, vihreitä Ylen keskustelussa edustanut varapuheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi.

Hänen mielestään ihan keskeistä on perusturvan tason nostaminen.

Lue myös:

    Uusimmat