Ylen työntekijää epäillään avunannosta Ylen toimittajan vainoamiseen

Ylen työntekijää epäillään avunannosta Ylen toimittajan vainoamiseen, kertoo tutkinnanjohtaja Harri Saaristola Helsingin poliisista.

Jutun pääepäiltynä on Johan Bäckman, jota poliisi epäilee Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta.  

Saaristola kertoo, että Ylen työntekijän epäillään käyttäneen työpaikalla saamiaan tietoja hyväksi poliisin epäilemässä suomalaistoimittajan vainoamisjutussa muun muassa luovuttamalla toimittajaa koskevia tietoja rikoskumppanilleen. Luovutetut tiedot ovat koskeneet esimerkiksi toimittajan olinpaikkaa ja työtehtävien hoitoa.  

Bäckman on kansainvälisillä verkkosivuilla väittänyt Aroa muun muassa Yhdysvaltojen salaisen poliisin, Viron turvallisuuspoliisin ja Naton avustajaksi.  

Aro ei halua kommentoida asiaa. Myöskään Ylen uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen ei halunnut kommentoida esitutkintaa tai siihen johtaneita tapahtumia.  
Saaristola kertoo, että juttu siirtyy syyteharkintaan lähipäivinä.

Kytkökset Donetskiin

Bäckman on esiintynyt julkisuudessa muun muassa Venäjän ja Suomen välisten lapsiasiakiistojen yhteydessä, ja häntä siteerataan usein venäläisviestimissä. Vuonna 2014 Bäckman on hakenut lapsiasiainvaltuutetuksi.  

Vuonna 2013 Bäckmanin nimi tuli esiin muun muassa Venäjän uudet arvot -konferenssin yhteydessä. Nykyinen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr.) kielsi Tampereen apulaispormestarina konferenssin järjestämisen kaupungin tiloissa, koska tilaisuudella oli hänen mukaansa sen ohjelman perusteella homofobinen luonne. Bäckman olisi ollut yksi kirjastoon kaavaillun tilaisuuden puhujista.  

Blogissaan Bäckman kutsuu ihmisiä taistelemaan niin sanotun Donetskin kansantasavallan vapaustaisteluun. Itä-Ukrainan Donetskin alueen kaakkoisosia hallitsee Venäjän tukema separatistiorganisaatio.

– Täällä Donetskin kansantasavalta, Uus-Venäjä. Tulkaa tänne, me odotamme teitä. Vapaustaistelu on vielä kesken, Bäckman kirjoittaa muun muassa Donetskin aluetta käsittelevässä blogissaan.

Bäckman toimii Venäjän strategisen tutkimuksen instituutissa RISIssä, jonka on katsottu kytkeytyvän Venäjän tiedustelupalveluun.

Juttua korjattu, Bäckman ei toimi Suomen edustajana Risissä, kuten aiemmassa uutisessa sanottiin, vaan Risin edustajana Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat