Mainos

Yleisradio yhtiöittää jakelutekniikan

Asiaa koskevat suunnitelmat hyväksyttiin tänään Ylen hallintoneuvostossa. Yhtiöittämisen taustalla on jakeluverkon digitalisointi.

Yleisradio yhtiöittää televisio- ja radio-ohjelmien jakeluverkon. Uusi, toistaiseksi vielä nimetön jakeluyhtiö aloittaa toimintansa vuodenvaihteessa. Ylen kokonaan omistaman yhtiön asiakkaiksi tulevat lisäksi MTV3, Nelonen ja Radio Nova. Sen liikevaihto nousee 360 miljoonaan markkaan ja henkilöstömäärä 400:ään. Jakeluyhtiö omistaa Ylen analogiset ja digitaaliset maanpäälliset verkot, ja se vuokraa pitkäaikaisilla sopimuksilla verkot tv- ja radioyhtiöiden käyttöön. Jakeluyhtiöllä on Suomessa useimpien Euroopan maiden tapaan monopoliasema.

Ylestä kerrotaan, että neuvottelut vähemmistöosuuksien myynnistä ulkopuolisille yhtiöille jatkuvat. Jakelutekniikan yhtiöittäminen tekee Ylestä konsernin, johon kuuluvat emoyhtiö ja jakeluyhtiö. Jakelutekniikan henkilöstö säilyttää tytäryhtiön palvelukseen siirtyessään nykyiset työehdot sekä palkka- ja eläke-edut.

Suomi ja Irlanti ovat viimeiset Euroopan maat, joissa julkisen palvelun yleisradioyhtiö omistaa kansallisen jakeluverkon. Muualla jakelutekniikka on erotettu ohjelmatoiminnasta jo aiemmin. Jakeluverkon yhtiöittämisen taustalla oleva digitalisointi etenee Suomessa kaavailujen mukaisesti. Pääkaupunkiseudulla digitaaliset koelähetykset on jo aloitettu. Ensimmäinen digitaalinen radiokanava pyörähtää käyntiin syksyn aikana. Äänilinkkiverkko eli radio-ohjelmien siirto jakeluasemille on jo digitalisoitu. Tv-linkkien digitalisointi on parhaillaan työn alla.

Ylen mukaan analogisia, eli nykyisillä vastaanottimilla seurattavia, lähetyksiä jatketaan digitaalilähetysten rinnalla ainakin vuoteen 2010 saakka.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.