Yleishyödyllisten yhtiöiden vuokrat nousseet inflaatiota hitaammin

Yleishyödyllisten ja voittoa tavoittelemattomien vuokrataloyhtiöiden vuokrien korotukset ovat vuosina 2017 ja 2018 jääneet inflaatiota alhaisemmiksi, ilmoittaa näitä vuokranantajia edustava Kova-yhdistys.

Kovaan kuuluvat 34 vuokrataloyhtiötä ovat nostaneet vuokriaan keskimäärin 1,5 prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2019. Euroissa ilmaistuna se vastaa neliövuokriin noin 17 sentin korotusta kuukautta kohden.

Valtion tukemien vuokra-asuntojen keskivuokra on tänä vuonna 11,44 euroa kuukaudessa. Kovan jäsenillä on kaikkiaan lähes 200 000 vuokra-asuntoa, joissa asuu yli 320 000 ihmistä.

Kovan jäsenet toimivat omakustannusperiaatteella, jolloin asuntojen vuokratasojen perustana ovat todelliset kustannukset. Vuokrien korotuksien taustalla ovat tulevat korjaukset ja hoitomenojen kasvu. Korkotasojen pitkään jatkunut mataluus on hillinnyt paineita vuokrankorotuksiin ja jopa laskenut vuokria.

Yhdistyksen jäseninä on kunnallisia vuokrataloyhtiöitä, nuorisoasuntoja ja kehitysvammaisille tarkoitettuja asuntoja rakentavia yhteisöjä ja muita yleishyödyllisesti toimivia vuokrataloyhtiöitä ja -säätiöitä. 

Lue myös:

    Uusimmat