Yleinen aknelääke antoi unelmaihon, mutta oli viedä teinitytön näön – täydellinen sokeutuminen oli lähellä

Yhdysvaltalaisen teinitytön syömä lääke vei mukanaan aknen, mutta myös näkökyvyn.

Kun Emma O’Mahoney oli 15-vuotias, lääkäri määräsi hänelle aknelääkkeeksi doksisykliini-nimistä antibioottia. Lääkettä käytetään aknen hoitoon myös Suomessa.

Lääkeinfo.fi-sivuston mukaan doksisyliiniä sisältävä lääke saattaa aiheuttaa yliherkkyys- ja ihoreaktioita, ruokatorvitulehdusta ja ruokatorven haavaumia sekä aivopaineen nousua.

Emma välttyi ikävän kuuloisilta oireilta kaksi vuotta. Sitten hänen selkänsä alkoi kipuilla.

– Kärsin jatkuvasta kivusta, joka esti minua kahden ja puolen viikon ajan tekemästä mitään. Kävin kiropraktikolla, mutta mikään hoito ei tuntunut auttavan, kertoo Emma Alluren haastattelussa.

Pian selkäkivun syttymisen jälkeen nuoren naisen korvat alkoivat soida. Lääkärien mukaan kyse oli todennäköisesti verenkierron häiriöstä. Emmalle annettiin ymmärtää, ettei kyseessä ollut mitään vakavaa. 

Täydellinen sokeutuminen oli lähellä

Emma huojentui, mutta helpotus ei kestänyt kauaa. Hälytyskellot alkoivat soida jälleen, tällä kertaa äänekkäämmin, kun hän huomasi näkönsä sumentuvan.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

– Kun pääsin sairaalaan, minulle kerrottiin täydellisen sokeutumiseni olleen vain päivän päässä, kirjoittaa Emma traagisia tapahtumia kertaavassa Instagram-päivityksessään.

Useiden kokeiden jälkeen Emmalla todettiin idiopaattinen intrakraniaalinen hypertensio. Sillä tarkoitetaan Terveyskirjaston mukaan tilaa, jossa kallonsisäinen paine on kohonnut ilman ilmeistä syytä.

Tauti voi aiheuttaa lyhytaikaista näön hämärtymistä, mutta myös näöntarkkuuden pysyvää heikkenemistä. Teini-ikäinen Emma kärsi jälkimmäisestä ja ilmeinen syy oli hänen syömänsä aknelääke.

Akne palasi, näkökyky ei 

Nyt onnettomasta tapahtumasta on kulunut vuosi. Useista leikkauksista ja järeistä lääkkeistä huolimatta Emma ei näe kuten ennen. Näkökentän reunat ovat sumentuneet ja silmissä tuntuu ikään kuin tanssivan sokeita pisteitä.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

– Unelmaihoni minulle antanut lääke vei osan näkökyvystäni ja esti minua valmistumasta, kirjoittaa Emma yhdessä Instagram-päivityksistään.

– Nyt akneni on palannut kivuliaampana kuin ikinä. Mikään hoito ei tunnu tehoavan, joten aion yrittää taas kerran jotain uutta. Aion yrittää pitää itsestäni huolimatta ihoni kunnosta.

Lähde: Instagram, Allure, Independent

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja