Yle: Sanoman Antti Herlin otti yhteyttä presidentin kansliaan keskellä tietovuotokohua

Sanoman hallituksen varapuheenjohtaja Antti Herlin otti yhteyttä presidentin kansliaan keskellä Helsingin Sanomien jutusta noussutta tietovuotokohua, kertoo Yle.

Ylen mukaan Antti Herlin soitti presidentin kansliapäällikölle Teemu Tannerille ja ehdotti tapaamista. Tanner kommentoi Ylelle, että tapaaminen jäi vielä auki, mutta ei tarkenna, liittyikö ehdotus tietovuotokohuun.

Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen vahvistaa STT:lle, että Herlin soitti Tannerille viikonloppuna ja ehdotti tapaamista. Makkonen kertoo, että minuutin mittainen puhelu käytiin sunnuntaina kello 17.44.

– Puhelussa Herlin esitti tapaamista, jota puhelun aikana ei sovittu, eikä tapaamiseen ole palattu sen jälkeen, Makkonen kertoo.

Makkonen ei osaa sanoa, keitä kaikkia ehdotettu tapaaminen olisi koskenut. Hän korostaa, että tapaamista ei ole sovittu.

Kohu alkoi, kun Helsingin Sanomat julkaisi viime lauantaina Puolustusvoimien viestikoekeskusta käsitelleen jutun, joka osin perustui Puolustusvoimien salaiseksi luokittelemiin asiakirjoihin.

Sanoman hallituskin aktivoitui asiassa, ja Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kertoi sunnuntaina antavansa yhtiön hallitukselle selvityksen tiedustelujutun journalistisesta prosessista hallituksen pyynnöstä.

Hissiyhtiö Koneen pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin on Sanoman toiseksi suurin omistaja. Helsingin Sanomat omistava Sanoma on STT:n suurin omistaja.

Vuotajasta ei tietoa

Tapauksesta käynnistettiin viikonloppuna myös rikostutkinta. Keskusrikospoliisin mukaan tutkinnassa epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

Presidentin johdolla kokoontunut hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskusteli eilen tietovuodosta.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi kokouksen jälkeen, että salaisia tietoja koskeneen vuodon lähteestä tai tarkasta laajuudesta ei ole tietoa. Vuoto Helsingin Sanomille on ainoa tiedossa oleva. Niinistö kertoi, että ei ole kuullut maailmalta vakavia reaktioita siitä, että salaisia papereita on Suomessa vuotanut julkisuuteen.

– Ehkei niissä sitten ole ollut mitään sellaista, joka olisi palohälytystä aiheuttanut missään, Niinistö sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat