Mainos

Yle: Ministeri Berner ollut johtotehtävissä veroparatiisiyhtiössä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on toiminut johtotehtävissä luxemburgilaisessa veroparatiisiyhtiössä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Ylen mukaan Suomessa ei tiettävästi ole koskaan aiemmin istuvan hallituksen ministeri ollut mukana veroparatiisiyhtiössä.  

Berner nimettiin Saltri II LuxCo -yhtiön hallitukseen joulukuussa 2012, Yle kertoo. Kyseessä on holding-yhtiö, jonka kautta on hallinnoitu ruotsalaisen parkettivalmistajan Kährsin omistuksia. Kährs fuusioitui kolme vuotta sitten suomalaisen Karelia-Upofloorin kanssa, jonka hallitukseen Berner kuului.  

Ylen mukaan Saltri II LuxCon toimintaan liittyy myös verosuunnittelua. Verosuunnittelulla pyritään yleensä minimoimaan yrityksen maksamat verot.  

Berner kertoo Ylelle jättäneensä eroanomuksen luxemburgilaisyhtiön hallituksesta viime toukokuussa. Luxemburgin kaupparekisterin mukaan hänet on yhä merkitty yhtiön hallituksen jäseneksi.  

-Tarkistin asian, ja se riittää, että olen jättänyt eroilmoituksen. On lähes mahdotonta hallinnoida ja kontrolloida, että rekisteröintiketjut tapahtuvat sovitussa aikataulussa, Berner sanoo Ylelle.    

Berner: Yhtiöstä on pahoiteltu

Berner nousi eduskuntaan viime kevään eduskuntavaaleissa. Hän on johtanut sukunsa tekstiili- ja sisustusyritystä Vallila Interioria vuodesta 1989. Bisnesuransa ohella Berner on saanut näkyvyyttä Uusi lastensairaala 2017 -hankkeen vetäjänä.  

Bernerin mukaan eroaminen Saltri II LuxCo -yhtiön hallituksesta ei liity hänen nousuunsa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen viime toukokuussa.  

-Olin jo eronnut kaikista hallituspaikoista ennen kuin kanssani keskusteltiin mahdollisuudesta osallistua hallitukseen, Berner vastasi STT:lle sähköpostitse. 

Hän oli hallituksen jäsenenä myös ruotsalaisessa Kährs Holding -yhtiössä. Kährs Holdingin rekisteröintimuutos toteutui Bernerin mukaan asianmukaisesti toukokuussa. 

-Luxemburgissa oli jostain syystä rekisteröintimuutos jäänyt huomaamatta, Berner kirjoittaa. 

Berner kertoo olleensa yhteydessä Hartwall Capital -yhtiöön, ja yhtiöstä on pahoiteltu, ettei Saltri II LuxCon rekisteröintimuutosta ollut varmistettu. Hartwall Capital on omistusketjun kautta yksi Saltri II LuxCon omistajista.  

Bernerin mukaan pääministeri Sipilä ei ole ollut yhteydessä häneen nyt julkisuuteen tulleen hallitusjäsenyyden takia.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.