Mainos

Yle esittää Pekka ja Pätkä -elokuvat toukokuussa – yksi kohua herättänyt jakso jää kuitenkin näkemättä: "Nyt tehtiin yksittäinen julkaisupäätös"

Yle esittää toukokuun aikana kaikki Suomen Filmiteollisuuden Pekka ja Pätkä -elokuvat viimeistä osaa lukuun ottamatta.

Viimeinen, vuonna 1960 tehty Pekka ja Pätkä neekereinä aiheutti kohua sosiaalisessa mediassa, kun Yle vuonna 2016 esitti kaikki 13 elokuvaa. Kohun synnytti elokuvasta välittyvä rasistinen nimi.

Ylen ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet kommentoi kohua tuolloin Facebookissa sanoen muun muassa, että: ”Tämä elokuva kuvastaa ennen muuta suomalaisten asenteita ja ennakkoluuloja. Ainakin voisimme ensin katsoa tuon elokuvan, ennen sen teilaamista. Itse haluaisin esittää elokuvia sensuroimattomina ja sensuroimatta omaa kulttuurihistoriaamme.”

– Sensurointi on tosiaan hyvin eri asia kuin yksittäinen julkaisupäätös. Tätä elokuvaa ei olla sensuroimassa, vaan nyt tehtiin yksittäinen julkaisupäätös. Toisin sanoen nyt tehty päätös koskee vain tätä esityskierrosta, seuraavalla tehdään omat ja yksilölliset ratkaisut, Väliahdet kommentoi nyt elokuvan esittämättä jättämistä.

– Mutta toki meidän tehtävä on kuunnella yhteiskunnan ja katsojien reaktioita ja kunnioittaa niitä. Tämä aika reagoi herkästi, ja toisaalta hyvä, että reagoi, hän jatkaa.

Väliahdet toteaa, että nyt ei ole oikea hetki eikä julkaisualusta kyseisen elokuvan esittämiselle.

– Edellisellä kerralla tämä nimenomainen elokuva sai keskustelun rasismista heräämään sosiaalisessa mediassa nimensä, ja siinä olevan n-sanan vuoksi, hän sanoo.

Aiheesta on kirjoittanut myös elokuvauutiset.fi -julkaisu. 

Ei ole ainoa elokuvasarjan osa, jossa iho maalataan mustaksi

Pekka ja Pätkä -elokuvasarjaan kuuluu yhteensä 13 elokuvaa. Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvan lisäksi myös Pekka ja Pätkä ketjukolarissa ja Pekka ja Pätkä Suezilla -elokuvissa valkoihoiset ovat maalanneet ihonsa mustiksi. Väliahdet ei kuitenkaan halua verrata edellä mainittuja elokuvia kohua herättäneeseen.

– Muihin elokuviin en lähtisi tätä tämän vuoksi vertaamaan enkä tämän elokuvan aiemmin aiheuttamaa keskustelua. Edellisestä kierroksesta ja kyseisen elokuvan esityskerrasta on kaiken lisäksi lopulta varsin vähän aikaa. Muiden Pekka ja Pätkä -leffojen arvo ja katsottavuus ei ole kiinni tästä yksittäisestä elokuvasta, hän päättää.

Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuva kertoo Pekan (Esa Pakarinen) ja Pätkän (Masa Niemi) väärinymmärryksestä.

Miehet luulevat, että ammatinvalinnan ohjauksessa tullut ehdotus kannustaa heitä ryhtymään neekereiksi, vaikka tosiasiassa heille suositeltiin ammattia sanomalehtineekerinä. He suttaavat kasvonsa kenkälankilla ja lähtevät etsimään töitä.

Sanomalehtineekerillä tarkoitettiin elokuvan tekoaikaan sanomalehden toimittajia. Yleisin selitys neekeri-nimitykselle tulee painomusteesta. Ennen vanhaan oikovedoksia lukevien toimittajien kädet ja kasvot olivat painomusteen peitossa.

Pekka ja Pätkä -elokuvasarjan on ohjannut Aarne Tarkas ja käsikirjoittanut Reino Helismaa.  

Juttuun lisätty 25.4. klo 10:46 yhdeksi lähteeksi elokuvauutiset.fi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja