Mainos

Yksi näyttävimmistä sääilmiöistä – meri savusi kuin kiehuva vesi

Sää on nyt niin kylmää, että meri "savuaa". Merisavu syntyy, kun sulan meren ylle virtaa mantereelta selvästi merenpintaa kylmempää ilmaa.

Meri höyrysi aamulla voimakkaasti muun muassa Helsingin edustalla, missä pakkasta oli noin 15 astetta. Merisavu on yksi sumun muodoista.

Merisavu syntyy tyypillisesti sulan meren tai vesistön yllä alkutalvella, kun mantereelta virtaa veden ylle vähintään noin 15 astetta kylmempää ilmaa kuin vedenpinta on. Käytännössä siis lämpötilan tulee olla vähintään -15 astetta, jos vedenpinta on juuri ja juuri plussan puolella.

– Kun tällaista arktisen kylmää ilmaa kulkeutuu sulan veden ylle, käynnistyy haihtuminen vedenpinnasta. Vesihöyry tiivistyy helposti sumuksi hyytävän kylmässä ilmassa. Veden ylle muodostuu harsomaista sumua tai ylöspäin kohoavia sumutorneja, kertoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Sumu syntyy, koska kylmä ilma sitoo vähemmän kosteutta kuin lämmin ilma. Mitä suurempi on lämpötilaero ilman ja veden välillä, sitä näyttävämpi on myös sumu.

– Merisavu on yksi Suomen näyttävimmistä sääilmiöistä. Parhaimmissa tapauksissa nolla-asteinen meri näyttää kiehuvan kuumalta, sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Osalähde:
MTV Uutisten meteorologin Aleksi Jokelan blogikirjoitus Forecan blogissa

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.