Yksi, kaksi, kolme, neljä... – tämä on riittävä turvaväli liikenteessä ja näin se lasketaan

Näin asetat riittävän turvavälin liikenteessä 1:14
Tiedätkö, miten riittävä turvaväli lasketaan? Autoliiton videolla kerrotaan myös merkit, joista tiedät, että turvaväli ei ole kunnossa.

Kiirastorstaista odotetaan perinteiseen tapaan pääsiäisliikenteen vilkkainta päivää. Autoliiton tiepalvelu muistuttaa tiedotteessaan turvavälin merkityksestä. Sen toistasataa tiepalvelumiestä ovat kiirastorstaista pääsiäismaanantaihin tehostetussa valmiudessa, kun Operaatio Pajunkissa järjestetään jo 52:n kerran.

Etenkin jonoutuvassa pääsiäisliikenteessä riittävällä turvavälillä parannetaan turvallisuutta, mutta etäisyydestä huolehtiminen auttaa myös pienentämään autoilun kustannuksia eri tavoin.

Edellä ajavan puskurissa roikkuessa liikennemerkit, mahdollinen kevyt liikenne ja muut edessä olevat tapahtumat jäävät helposti katveeseen, mistä johtuen ne havaitaan aivan liian myöhään.

Riittämätön turvaväli altistaa auton myös tien pinnasta nousevaan vesi- ja kurasateeseen. Tällöin lasinpesunestettä kuluu paljon ja maalipinta, tuulilasi sekä pyyhkijänsulat kärsivät tarpeettomasti.

Mikä on riittävä turvaväli?

Turvaväli on järkevintä määritellä sekunteina, jolloin sama ohje toimii niin taajama- kuin maantienopeuksissa. Sekuntien laskeminen on myös helpompaa kuin metrimäärän arvioiminen.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, miten turvaväli kannattaa asettaa liikenteessä ja millainen on riittävä turvaväli. Videolla kerrotaan myös merkeistä, jotka kertovat, että turvaväli on liian pieni.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat