YK: Yli 300 kansainvälisiä sopimuksia rikkovaa surmaa Pohjois-Ukrainassa – ihmisoikeusrikkomuksia tutkitaan sekä Venäjän että Ukrainan puolelta

MTV:n toimittaja Niko Nurminen kertoo hetkestä, kun Butshassa alkoi näkyä toivoa verilöylyn jälkeen 2:47
MTV:n toimittaja Niko Nurminen kertoo hetkestä, kun Butshassa alkoi näkyä toivoa verilöylyn jälkeen

YK:n Ukrainan ihmisoikeustarkkailuoperaation johtaja Matilda Bogner sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa Genevessä, että ihmisoikeustarkkailijat tutkivat rikkomuksia sekä Venäjän että Ukrainan puolelta.

Bognerin mukaan YK:n ihmisoikeustarkkailijat ovat raportoineet yli 300 kansainvälisten lakien ja sopimusten vastaista tappoa Pohjois-Ukrainassa, mukaan lukien Butshassa. Bognerin mukaan luvun odotetaan kasvavan.

Bogner itse vieraili alueilla, joista Venäjän joukot ovat vetäytyneet, kuten Butshassa ja Tshernihivissä.

Bognerin mukaan he olivat tavanneet 70-vuotiaan miehen, joka oli yli kolme viikkoa piiloutuneena kellarissa, joka oli niin täynnä ihmisiä, että joutui nukkumaan seisaaltaan. Hän oli joutunut sitomaan itsensä puukaiteeseen, ettei kaatuisi.

YK:n operaatioon Ukrainassa osallistuu 55 ihmisoikeustarkkailijaa. Heidän mukaansa suurin osa näistä edellä mainituista kuolemista on aiheutunut suuren vaikutusalueen räjähteistä, kuten ohjuksista ja ilmaiskuista.

YK on raportoinut Ukrainassa nyt 3 381 siviilin kuolemaa, mutta lukema on Bognerin mukaan todennäköisesti "tuhansia suurempi". Etenkin Mariupolin uhrilukua on ollut hyvin vaikea arvioida, sillä YK:n tarkkailijoilla ei ole ollut pääsyä kaupunkiin.

Myös Ukrainan joukkojen tekemiä ihmisoikeusrikkomuksia tutkitaan

Bognerin mukaan sekä Ukrainan että Venäjän epäillään käyttäneen kouluja armeijan tukikohtina ja joissain tapauksissa tuonut niiden lähistölle raskasta armeijan kalustoa. Tuolloin ne ovat alttiimpia vastapuolen iskuille, ja lähistön siviilit ovat myös riskissä.

Bognerin tiimin tutkinnassa on hänen mukaansa ”uskottavia väitteitä” kidutuksesta, kaltoinkohtelusta ja teloituksista, joita Ukrainan joukot ovat kohdistaneet Venäjän joukkoihin.

– Venäjän joukkojen epäiltyjä rikkomuksia on tutkinnassa kuitenkin huomattavasti enemmän kuin Ukrainan joukkojen, Bogner sanoi.

Katso myös: Professori Helena Ranta kommentoi Ukrainan sodan kauheuksia: Toiveeni on, että näemme vielä nämä sotarikokset tuomioistuimessa (25.4.2022)

Professori Helena Ranta kommentoi Ukrainan sodan kauheuksia: Toiveeni on, että näemme vielä nämä sotarikokset tuomioistuimessa" 7:04

Lue myös:

    Uusimmat