Mainos

YK: Slummit ovat tikittävä aikapommi

Yksi kolmasosa maailman kaupunkilaisista asuu slummeissa. YK:n mukaan slummien unohtaminen saattaa muodostaa uhan kaupunkien rauhalle ja vakaudelle.

Hallitusten ei sovi unohtaa slummien asukkaita, varoittaa YK. YK:n mukaan slummit ovat tikittävä aikapommi, joka saattaa räjähtää minä hetkenä hyvänsä, jollei niiden asukkaille taata oikeuksia vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ja mahdollisuuksia hyötyä yhteiskunnan palveluista.

Vuonna 2007 yli puolet maailman kuudesta miljardista asukkaasta asuu YK:n arvion mukaan kaupungeissa, yksi kolmasosa heistä slummeissa.

- Jollei heitä oteta osaksi yhteiskuntaa, he tekevät sen itse vallankumouksen kautta. Jos haluamme välttää kaaoksen, meidän täytyy valtuuttaa heidät yhteiskunnan jäseniksi, YK:n kaupungistumisohjelman Habitatin johtaja Abba Tibaijuka toteaa.

YK:n mukaan monet kaupunkien asukkaista ovat köyhiä ja heidän olonsa ovat jopa huonommat kuin maaseudulla asuvien maanmiestensä. Perustarpeet, kuten asunto, puhdas vesi sekä mahdollisuus opiskeluun ja terveydenhuoltoon, ovat usein kaupunkilaisköyhien ulottumattomissa.

YK arvioi, että vuoteen 2030 mennessä Afrikan mantereen kaupungeissa asuu enemmän ihmisiä kuin Euroopassa yhteensä.

- Kaupunkien rauha ja vakaus saattaa olla vaarassa, jos enemmistö ihmisistä asuu slummeissa, Tibaijuka muistuttaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.