Mainos

YK pui Lähi-idän kriisiä Holkerin johdolla

YK:n yleiskokous aloitti myöhään illalla kriisi-istunnon, jossa ryhdyttiin pohtimaan Lähi-idässä puhjenneita, uusia vakavia väkivaltaisuuksia. Diplomaattilähteiden mukaan on todennäköistä, että kokous hyväksyy kokouksen koollekutsuneiden arabimaiden lauselmaesityksen, jossa tuomitaan Israel liiallisesta voimankäytöstä.

YK:n yleiskokous

Lauselmaluonnoksessa käytetään voimakkaampaa kieltä, kuin YK:n turvallisuusneuvoston aiemmin tässä kuussa hyväksymässä julkilausumassa. Luonnoksessa vaaditaan mm. väkivaltaisuuksien kansainvälistä tutkintaa. Yleiskokouksen puheenjohtaja Harri Holkerin mukaan kriisikokouksen aluksi on tarkoitus kuunnella jäsenvaltioiden kannanottoja. -Kokous kyllä käynnistyy tänään, mutta sitten pidetään paussi ja kokous jatkunee vasta ylihuomenna, kun YK:n pääsihteeri Kofi Annan on paikalla kertomassa omia näkemyksiään, sanoi Holkeri keskiviikkoiltana. -Monet jäsenmaat tuntuvat olevan sitä mieltä, että säästetään isommat puheet perjantaihin, sanoi Holkeri.

Yhdysvallat on vastustanut hätäkokouksen pitämistä. Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annanin sanotaan suhtautuvan varauksella kriisi-istuntoon. Kyseessä on neljäs kerta vuoden 1997 jälkeen, kun YK:n yleiskokous on pitänyt erityisistunnon Lähi-idän ongelmista.

Levottomuudet jatkuvat sovusta huolimatta

Väkivaltaisuudet jatkuvat

Israelilaissotilaiden ja palestiinalaisten mielenosoittajien väliset yhteenotot ovat jatkuneet Länsirannalla ja Gazassa toissapäivänä solmitusta tulitaukosopimuksesta huolimatta. Mm. ääri-islamilainen Hamas-järjestö on vannonut jatkavansa Israelin vastaisia iskuja. Ainakin 40 palestiinalaista on loukkaantunut yhteenotoissa. Kaiken kaikkiaan kolme viikkoa jatkuneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 100 palestiinalaista.

Israelin hallitus on asettanut kahden vuorokauden aikarajan väkivaltaisuuksien lopettamiselle. Aikaraja tulitaukosopimuksen täytäntöönpanoon alkoi iltapäivällä. Israel sanoo poistavansa palestiinalaisalueiden kaupunkien saarron, mikäli tulitauko syntyy.

Palestiinalaisviranomaiset ovat vakuuttaneet ponnistelevansa väkivaltaisuuksien lopettamiseksi toissapäiväisen rauhanjulistuksen mukaisesti. Viranomaiset ovatkin tänään vanginneet ainakin 25 Hamas-sissiliikkeen jäsentä. Hamasin johtajien mukaan jäsenet vangitiin Israelin pyynnöstä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.