YK:n turvallisuusneuvosto koolle Myanmarin väkivaltaisuuksien takia – ihmisoikeuskomissaari varoittaa etnisestä puhdistuksesta

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskiviikkona Myanmarin väkivaltaisuuksien takia. Kiireellistä kokoontumista pyysivät Britannia ja Ruotsi.

Väkivaltaisuudet Myanmarin pohjoisosassa sijaitsevassa Rakhinen osavaltiossa ovat kiihtyneet viime viikkoina. Taistelut ovat saaneet yhä useamman rohingya-muslimin pakenemaan rajan yli Bangladeshiin. YK:n arvion mukaan tuoreimmissa väkivaltaisuuksissa on myös saanut surmansa yli 1 000 ihmistä, joista suurin osa on rohingya-muslimeita.

YK varoitti etnisestä puhdistuksesta Myanmarissa

YK:n ihmisoikeuskomissaarin mielestä tilanne Myanmarissa on "malliesimerkki etnisestä puhdistuksesta". Myanmarista on paennut yli 300 000 rohingya-muslimia naapurimaa Bangladeshiin.

Ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad al-Hussein syytti maanantaina Myanmaria "järjestelmällisistä hyökkäyksistä" rohingya-muslimeja vastaan. Samalla hän varoitti, että maassa on meneillään "etninen puhdistus".

Valtaosa Myanmarin väestöstä on buddhalaisia. Bangladesh puolestaan on muslimimaa.

Dalai-lama vetosi Suu Kyihin rohingya-vähemmistön puolesta

Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama on puolestaan vedonnut Myanmarin tosiasialliseen johtajaan Aung San Suu Kyihin rohingya-vähemmistön puolesta. Dalai-lama pyysi Suu Kyitä etsimään rauhanomaista ratkaisua Myanmarin rohingya-kriisiin.

Dalai-lama kehotti kirjeessään Suu Kyitä "kurkottamaan kohti yhteiskunnan kaikkia tahoja". Moni muu kansainvälinen taho on vaatinut selvästi suorasanaisemmin Suu Kyitä estämään rohingyojen kokeman vainon.

Sekä dalai-lama että Suu Kyi ovat saaneet Nobelin rauhanpalkinnon.  

Lue myös:

    Uusimmat