YK:n Gaza-avun koordinaattori: "Mikään toinen järjestö ei voi korvata UNRWA:ta Gazan kaistalla"

YK:n Gaza-avun koordinaattorin Sigrid Kaagin mukaan mikään muu järjestö ei voi korvata YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:ta Gazan kaistalla.

Useat maat, Suomi mukaan lukien, ovat keskeyttäneet avustuksensa UNRWA:lle sen jälkeen, kun Israel väitti ainakin 12 järjestön työntekijän osallistuneen hyökkäykseen Israelissa 7. lokakuuta. YK on luvannut, että väitteet tutkitaan ja mahdollisia syyllisiä rangaistaan.

Tiistaina avustuksensa keskeyttäneiden maiden lukumäärä nousi ainakin 13:een, kun myös Ruotsi ilmoitti jäädyttävänsä tukensa UNRWA:lle. Ruotsin kehitysyhteistyöjärjestö Sida päätti jäädyttää UNRWA:lle suunnatun 31 miljoonan kruunun eli noin 2,7 miljoonalla euron tukierän.

Äskettäin tehtävässä aloittaneen Kaagin mukaan mikään muu organisaatio ei kuitenkaan omaa yhtä valtavaa kapasiteettia ja kykyä sekä tietämystä paikallisesta väestöstä alueella kuin UNRWA.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vedonnut, että maat jatkaisivat tuen antamista Gazan siviileille. Hänen on määrä tavata pian useiden maiden edustajia New Yorkissa UNRWA-kriisiin liittyen.

Israel esitti uusia syytöksiä

Israel sen sijaan syytti tiistaina YK:n alaista järjestöä siitä, että se olisi antanut äärijärjestöjen taistelijoiden käyttää infrastruktuuriaan Gazan kaistalla omiin tarkoituksiinsa.

– UNRWA on Hamasille suoja. Järjestö on palkannut massiivisen määrän terroristeja, antanut infrastruktuurinsa Hamasin sotilaallisen toiminnan käyttöön ja nojannut Hamasiin avustusten jakamiseksi Gazan kaistalla, väitti Israelin hallituksen edustaja Eylon Levy videolausunnossa tiistaina.

Israel ei esittänyt mitään todisteita uusien väitteidensä tueksi. Israel on vannonut, ettei UNRWA saa jatkaa toimintaansa Gazan kaistalla sodan päätyttyä.

 

Lue myös:

    Uusimmat