YK:n asiantuntijat: Kiinassa vähemmistöihin kuuluvia vankeja saatetaan pakottaa elinsiirtoihin

Kiinan uiguurivähemmistö on joutunut systemaattisten ihmisoikeusrikosten kohteeksi 2:21
Katso tuore uutisvideo: Kiinan uiguurivähemmistö on joutunut systemaattisten ihmisoikeusrikosten kohteeksi

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat kertovat luotettaviksi kuvailemiinsa tietoihin perustaen, että Kiinassa vähemmistöihin kuuluvia vankeja saatetaan pakottaa elinten poistoihin.

YK:n valtuuttaman 12 riippumattoman asiantuntijan lausunnossa sanotaan, että vähemmistöihin kuuluville vangeille on ilmeisesti tehty ilman suostumusta muun muassa verikokeita ja röntgentutkimuksia. Asiantuntijoiden mukaan tutkimusten tulokset rekisteröitiin elinsiirtotietokantaan.

Tietojen mukaan muut vangit eivät ole joutuneet läpikäymään samankaltaisia toimia.

– Kiinassa pakotettu elinten poisto näyttää kohdentuvan tiettyihin etnisiin, kielellisiin tai uskonnollisiin vähemmistöihin, joita pidetään eri paikoin pidätettynä usein kertomatta pidätyksen syitä tai pidätysmääräyksiä, asiantuntijat sanoivat maanantaina.

– Tiedot, joiden mukaan vankeja tai pidätettyjä syrjitään heidän etnisen alkuperänsä takia, ovat erittäin huolestuttavia. 

Kiina kiistänyt tuoreet syytökset

Kiinaa on toistuvasti syytetty erityisesti Falun Gong -liikkeeseen kuuluvien vankien pakottamisesta elinten poistoihin. Kiina on kiistänyt syytökset.

Kiina sortaa esimerkiksi uiguuri- ja muita muslimivähemmistöjään maan länsiosassa sijaitsevassa Xinjiangissa, ja maa on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sulkenut heistä jopa miljoona ihmistä vankileireille.

Lue myös:

    Uusimmat