Yhtiökokousten vuodenaika taloyhtiöissä

Yhtiökokous on ylin päättävä elin taloyhtiössä. Kuten muussakin päätöksenteossa, siinä kannattaa olla mukana - on aina parempi olla itse mukana tekemässä päätöksiä kuin antaa muiden tehdä ne puolestaan. Yhtiökokouksessa päätetään sitä paitsi kaikista merkittävistä korjaushankkeista; juuri sellaisista, joiden vaikutukset tulevat varmasti näkymään jokaisen päivittäisessä asumisessa. Jäämällä pois yhtiökokouksesta luopuu siis käytännössä huomattavasta mahdollisuudesta vaikuttaa siihen - varsinkin kun siellä tehdyt päätökset sitovat myös poissaolevia osakkeenomistajia.

"Vain menettelytapa- tai muu selvä virhe voivat mitätöidä yhtiökokouksen päätöksen," toteaa Suomen Kiinteistöliiton lakimies Sirkka Mustonen. "Voihan esimerkiksi olla, että asia ei ylipäätään kuulu asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokouksen päätäntävaltaan."

Osakkeenomistajalla on sellaisessa tapauksessa moitemahdollisuus: kolmen kuukauden kuluessa yhtiökokouksesta voi nostaa kanteen käräjäoikeudessa ja vaatia päätöksen julistamista pätemättömäksi.

Päätökset tehdään normaalisti enemmistöpäätöksinä, jolloin ehdotuksen läpimenoon riittää yksinkertainen äänienemmistö. Tästä on joitakin poikkeuksia, huomattavimpana yhtiöjärjestyksen muuttaminen. Se vaatii 2/3 enemmistön sekä kokouksessa annetuista äänistä että siellä edustettuina olevista osakkeista.

Osakkeenomistajan äänivalta yhtiökokouksessa riippuu yleensä hänen omistamiensa osakkeiden määrästä. Tähänkin on olemassa tietty yläraja, ns. äänileikkuri jonka mukaan ylin ääniosuus on 1/5 yhtiökokouksessa edustetuista osakkeista - ellei yhtiössä ole toisin määrätty.

Vuokralaisten osallistuminen yhtiökokoukseen on mahdollista vain tiettyjen asioiden käsittelyn yhteydessä. Sellaisia ovat esimerkiksi yhteisten tilojen käyttöön tai uudistamiseen liittyvät päätökset, jolloin vuokralaisilla on tilaisuudessa puhevalta - ei kuitenkaan äänioikeutta.

Tämän hetken varmasti yleisimpiä asioita yhtiökokousten esityslistoilla on digitaalisen television tulo ja sen edellyttämät muutostyöt yhtiön kaapeloinneissa. "Tällaisen valmiuden hankkimisesta voidaan päättää kokouksessa yksinkertaisella enemmistöllä," Mustonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat