Mainos

Yhteisöllistä ja yksilöllistä pientaloasumista Oulun Rokkipolvessa

Oulun asuntomessuilla esiteltiin kaksi vierekkäin sijaitsevaa paritaloa, joiden erikoisuutena oli panostaminen yhteisiin tiloihin.

Kummassakin talossa on kaksi asuntoa ja alimmassa kerroksessa yhteiset tilat: sauna, uima-allas ja keittiö. Ajatus tämän tyyppisestä ratkaisusta syntyi pitkällisten pohdintojen tuloksena - talot on toteuttanut kaksi pitkään naapureina asustanutta arkkitehtipariskuntaa.

"Idea yhteisistä tiloista kehittyi itsestään, kun vietettiin niin paljon yhteistä aikaa", muistelee Paavo Karjalainen. "Pohdiskeltiin tilaa, jossa voisimme tavata niin toisiamme kuin muitakin naapureita ja vieraita. Sellainen korostaisi myös asuntojen "privaattipuolta", sillä se pysyisi tällä tavoin selkeämmin erillään yhteisistä tiloista - vieraita ei nyt tarvitsisi aina pyytää omaan olohuoneeseen, vaan tähän edustavampaan tilaan."

Yhdessä oleminen on pysynyt, vaikka muodot ovat muuttuneet. Merja Karjalainen ja Hanna Tervaoja toteavat yhteen ääneen, että lasten muutettua pois aikaa jää nyt käytettäväksi muuhun:

"Monikäyttötila on niin iso, että siellä voi tehdä kaikenlaista vaikka vesijumpasta italian kielen opiskeluun... voidaan järjestää yhdessä konsertteja, tai teemailtoja unkarilaisen ruoan merkeissä."

Suomessa linnoittaudutaan helposti neljän seinän sisään varsinkin talvisaikaan. Kukaan ei käy edes vierailulla. Toisaalta työ kuljettaa asukkaita usein pois kotoa pidemmiksikin ajoiksi:

"Tässä on kuitenkin neljä perhettä niin lähekkäin, että koko talo ei jää tyhjäksi vaan aina on todennäköisesti joku paikalla."

Tervaojat asuttavat toista ja Karjalaiset toista paritaloa. Kummassakin on vielä asunto odottamassa asukkaita. Asukkaiksi naapuriin toivotaan samanlaisia, aktiivista elämää viettäviä ihmisiä. He saisivat mieluusti kuulua niin sanottuun rokkipolveen, kuten talon nimikin paljastaa:

"Alaikäraja siinä 50 vuoden paikkeilla, mutta mukana työelämässä. Senioritalo tämä ei ole," naiset määrittelevät. "Yksi perusajatushan tässä on se, etteivät ihmiset nuupahda kotiin seinien sisälle."

Hyvän asumisen tarkastajan yhteenveto:

Yhteisöasuminen elää uutta tulemistaan. Ajallemme on tyypillistä hektisyys ja ihmiset ovat helposti yksinäisiä. Rokkipolvessa on yhdistetty mielenkiintoisesti yhteisöllisyys yksityisyyteen: rohkeiden ihmisten ratkaisu tehdä yhdessä jotain uutta.

(JKA 9.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.