Yhdysvaltain puolustusministeriö peruu Trumpin määräämiä rajamuurihankkeita: Kyse miljardeista dollareista

Yhdysvalloissa puolustusministeriö on ilmoittanut peruvansa maan Meksikon vastaiselle rajalle rakentuvan muurin rakennushankkeita.

Ministeriö keskeyttää muurinrakennusprojekteja, joita maan edellinen presidentti Donald Trump määräsi sen rahoittamaan sotilaalliseen toimintaan ja hankintoihin varatuista määrärahoista. Trumpin käskystä muurin rakentamiseen ohjattiin miljardeja dollareita puolustusministeriön rahoituksesta.

Yhdysvaltain nykyinen presidentti Joe Biden ilmoitti muurinrakennuksen keskeytyksestä astuttuaan virkaan tammikuussa.

2:03
Yhdysvalloissa paikalliset katsovat presidentti Joe Bidenin rikkoneen lupauksensa Meksikon muurin pysäyttämisestä.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle on rakennettu erimittaisissa pätkissä yhteensä yli 550 kilometriä muuria vuoden 2019 jälkeen.

Osa uusista aidoista on kuitenkin pystytetty korvaamaan tai vahvistamaan vanhoja rakennelmia.

Trump nosti rajamuurin rakentamisen yhdeksi tavoitteekseen ensimmäisessä presidentinvaalikampanjassaan. Tavoitteena oli muun muassa pysäyttää Yhdysvaltoihin suuntautuva muuttoliike. Trump sanoi vaativansa Meksikoa maksamaan aitaamisen. Meksiko ei kuitenkaan tähän taipunut.

0:47
Karu video Yhdysvaltain rajalta: Kaksi tyttölasta pudotetaan Amerikan puolelle nelimetriseltä muurilta.

Muurin rahoitus tyrmättiin myös kongressissa demokraattien saatua alahuoneen enemmistön vuoden 2018 vaaleissa. Trump sai kuitenkin rahaa muuriin julistamalla vuonna 2019 kansallisen hätätilan ja kajoamalla sen turvin muun muassa puolustusministeriön rahoitukseen.

Yhdysvalloilla ja Meksikolla on yhteistä maarajaa noin 3  145 kilometriä. Kokonaisuudessaan rajalla oli erilaisia aitarakennelmia noin tuhannen kilometrin matkalla jo ennen Trumpin presidenttikauden alkua vuonna 2017, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja