Mainos

Yhdysvaltain puolustusministeri vierailee Vietnamissa

Yhdysvaltain puolustusministerin William Cohen vierailee paraikaa Vietnamissa. Se merkitsee uutta askelta maiden välisissä sotilaallisissa suhteissa, sanoi Vietnamin puolustusministeri kenraali Pham Van Tra tänään maansa pääkaupungissa Hanoissa. William Cohen on ensimmäinen Yhdysvaltain puolustusministeri, joka vierailee Vietnamissa vuonna 1975 päättyneen sodan jälkeen.

Yhdysvallat tuki Etelä-Vietnamia kommunistista Pohjois-Vietnamia vastaan. Pohjois-Vietnam kukisti lopulta Etelä-Vietnamin. Tra sanoi, että keskusteluissa Cohenin kanssa oli edistytty suhteiden normaalistamiseksi. Vietnam ja Yhdysvallat solmivat diplomaattisuhteet vuonna 1995.

Yhdysvaltain puolustusministeri puolestaan kehotti siirtämään syrjään aiemmat erimielisyydet, jotta voitaisiin kirjoittaa uusi rauhan ja hyvinvoinnin historia.
-Varovaisin mutta varmoin askelin kansamme voivat työskennellä yhdessä, Cohen sanoi puhuessaan Vietnamin armeijan kenraaleille maan puolustusakatemiassa. Cohen antoi ymmärtää, että Yhdysvallat on valmis auttamaan Vietnamia selvittämään ympäristömyrkky dioksiinin, erityisesti Agent Orange -torjunta-aineen - vaikutuksia.

Yhdysvallat levitti Agent Orangea Etelä-Vietnamiin 72 miljoonaa litraa sodan aikana. Mm. Yhdysvaltain veteraanijärjestöt ovat vaatineet tutkimusta. Amerikkalaislähteiden mukaan selvityksestä on ensin sovittava hallitusten välillä. Cohen keskusteli maiden välisestä sotilaallisesta yhteistyöstä tänään myös ulkoministeri Nguyen Dy Nienin kanssa. Cohen oli sanonut, että maiden tulisi "syventää turvallisuussiteitään" samanaikaisesti taloudellisten ja diplomaattisten suhteiden kanssa.

Vietnam selvittää yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa sodassa kadonneitten amerikkalaisten kohtaloa. Cohen muistutti, että myös Kiina on otettava mukaan, kun vastataan Aasian suurin haasteisiin. Noita haasteita ovat Cohenin mukaan alueen talouden elvyttäminen, Korean niemimaan pitäminen ydinaseettomana ja rauhanomaisena sekä jännityksen lieventäminen Taiwanin ympäristössä.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.