Yhdysvaltain pörssit päätyivät miinukselle kauppahuolien takia – Trump pitää perjantaina lehdistötilaisuuden Kiinaan liittyen

2:11
Suurvallat ovat jälleen törmäyskurssilla, tällä kertaa Kiina lähetti viestin Yhdysvalloille. Katso yltä uutisjuttu aiheesta.

Pörssikurssit päätyivät Wall Streetillä miinukselle torstaina. Kurssit kääntyivät laskuun loppupäivästä, kun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus Kiinaan liittyvästä lehdistötilaisuudesta herätti huolia uudesta kauppasodasta.

Dow Jones -indeksi laski 0,6 prosenttia, S&P 500 putosi 0,2 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 0,5 prosenttia.

Aiemmin torstaina Euroopan kurssit olivat päätyneet plussalle, ja Yhdysvalloissakin päivä oli nousuvoittoinen ennen Trumpin ilmoitusta. Ennen torstaita Wall Streetin indeksit olivat nousseet kolme päivää putkeen.

Myös Tokion pörssi avautui perjantaina lievään laskuun.

Pörssikurssit ympäri maailman ovat nousseet tuntuvasti sen jälkeen, kun koronaviruspandemian kärjistyminen aiheutti kurssiromahduksen maaliskuussa. Tämä siitä huolimatta, että huhti–toukokuussa on julkistettu ennennäkemättömän synkkiä talouslukuja.

Markkinoilla on toivottu, että talous elpyy kriisistä nopeasti, ja toiveikkuutta on lisännyt koronarajoitusten vähittäinen purkaminen Euroopassa, Yhdysvalloissa ja muualla.

Virus ja Hongkong kiristäneet suurvaltojen suhteita

Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet ovat kiristyneet sekä Hongkongin tilanteen että koronaviruspandemian takia. Trump sanoi torstaina aikovansa kertoa, mitä Yhdysvallat tekee Kiinan kanssa. Hän ei kertonut yksityiskohtia, mutta totesi että Yhdysvallat on tyytymätön Kiinaan.

New York Timesin mukaan Trumpin hallinto harkitsee tuhansien amerikkalaisissa yliopistoissa opiskelevien kiinalaisten viisumien mitätöimistä.

Maiden välit ovat viilentyneet kevään mittaan, sillä Trumpin hallinto syyttää Kiinaa pandemiasta. Koronavirus lähti leviämään Kiinan Wuhanista viime vuoden lopulla. Tällä viikolla tilannetta kärjisti entisestään Kiinan parlamentin hyväksymä esitys Hongkongin turvallisuuslaiksi.

Markkinoilla ollaan huolissaan siitä, että suurvaltojen välinen tiukka retoriikka kiihtyy uudeksi kauppasodaksi, joka vaikeuttaisi maailmantalouden nousua nykyisestä kriisistä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja