Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puhemies Johnson ei aio päästää Ukraina-apupakettia äänestykseen

Senaatti hyväksyi virallisesti lakiesityksen apupaketista jo aiemmin tiistaina.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puhemies, republikaani Mike Johnson ei aio sallia äänestystä valtavasta ulkomaanapupaketista, joka sisältää muun muassa tukea Ukrainalle.

Johnson sanoi tiistaina toimittajille, ettei hän aio sallia äänestystä republikaanienemmistöisessä edustajainhuoneessa apupaketista, jonka arvo on yhteensä 95 miljardia dollaria eli noin 88 miljardia euroa. Kaikkiaan paketista jopa 60 miljardia dollaria eli noin 55,6 miljardia euroa menisi Ukrainalle. Loput jaettaisiin Israelille ja Taiwanille.

– En todellakaan, Johnson kommentoi aikeistaan sallia äänestys.

Senaatti hyväksyi virallisesti lakiesityksen apupaketista jo aiemmin tiistaina. Washington Postin mukaan paketti saatiin senaatissa läpi, kun 22 republikaaniedustajaa päätyi tukemaan pakettia demokraattien kanssa.

Edustajainhuoneen puhemies varoitti jo maanantaina, että ulkomaanapupaketti tuskin pääsee etenemään äänestyksen läpi.

Presidentti Joe Biden on tukenut pakettia ja toivonut sen hyväksyntää. Hän kommentoi lakiesitystä tiistaina televisioidussa puheessaan.

– Tämän lakiesityksen tukeminen on Vladimir Putinin vastustamista, Biden sanoi ja lisäsi, että apupaketin vastustaminen auttaa Putinia.

Maahantulon tiukennus jätettiin paketista

Paketissa ei ole nyt mukana Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa paljon hiertävää maahantulon tiukennusta vaativaa osuutta. Se sisältyi aiempaan ehdotukseen, mutta republikaanipuolue oli paketin sisällöstä erimielinen.

Johnsonin mukaan rajapolitiikan puuttuminen paketista tekee asian jatkotyöstöstä edustajainhuoneessa mahdottoman.

Entinen presidentti, republikaanien todennäköinen tämän vuoden presidenttiehdokas Donald Trump on vaatinut kovaäänisesti tukipaketin torppaamista, jos maahanmuuttopolitiikkaan ei saada laajoja tiukennuksia. Jo edellisen ehdotuksen tiukennukset olivat yhdysvaltalaismedian mukaan poikkeuksellisen kovia. Republikaaneille se ei kuitenkaan käynyt.

Miljardituen saattamisesta täytäntöön on neuvoteltu puoluerajat ylittävillä kokoonpanoilla kuukausia.

Tuki vapauttaisi Ukrainalle muun muassa ammuksia ja aseita, kun maan taisteltu Venäjän hyökkäyssotaa vastaan on kestänyt kohta kaksi vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat