Yhdysvallat varoittaa Kiinaa seurauksista, jos se toimittaa Venäjälle aseita – "Seuraamme tilannetta tarkasti"

Yhdysvallat varoittaa Kiinaa seurauksista, jos se toimittaa Venäjälle aseita 2:10
Katso uutisjuttu tästä.

Yhdysvallat kertoo varoittaneensa Kiinaa "vakavista seurauksista", jos se toimittaa aseapua Venäjälle. Viime viikolla Yhdysvallat lisäsi kansainvälisen kaupan mustalle listalleen useita kiinalaisyrityksiä, joiden se sanoo avustavan Venäjän asevoimia. 

Yhdysvaltojen mukaan vielä ei ole tietoja siitä, että Kiina olisi toimittanut Venäjälle aseita Ukrainan sotaan.

– Seuraamme tilannetta tarkasti. Tiedämme, että he eivät ole ottaneet sitä vaihtoehtoa pois pöydältä, sanoo presidentti Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Sullivan kertoi ABC Newsille, että Yhdysvallat on varoittanut Kiinaa "vakavista seurauksista", jos se toimittaa Venäjälle aseapua.

– Aseita käytettäisiin kaupunkien pommittamiseen ja siviilien tappamiseen. Kiinan ei pitäisi haluta olla osallinen siihen, Sullivan sanoo.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns on kertonut, että Kiina harkitsee aseiden toimittamista Venäjälle, mutta päätöstä ei ole vielä tehty. Hänen mukaansa Yhdysvallat on halunnut tuoda asian julkisuuteen, jotta Kiinaa voitaisiin estää tekemästä päätöstä. 

Presidentti Biden on aiemmin sanonut kertoneensa viime kesänä Kiinan presidentille Xi Jinpingille taloudellisista seurauksista, joihin aseiden vienti Venäjälle johtaisi.

Kiinan ulkoministeriö kritisoi tänään tiukasti Yhdysvaltojen päätöstä lisätä mustalle listalleen kiinalaisyrityksiä, jotka sen mukaan tukevat Venäjän asevoimia. Tiedottajan mukaan Kiina suunnittelee vastatoimia ja "suojelee kiinalaisyritysten laillisia intressejä".

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat