Yhä vaativampia asiakkaita vuokra-asuntomarkkinoilla

Vuokra-asumista ei Suomessa ole perinteisesti oikein arvostettu. Ainoa oikea asumismuoto on asunnon omistaminen. Muualla Euroopassa tilanne on ollut aivan erilainen; kyse on ollut pikemminkin elämään ja elämiseen liittyvistä valinnoista kuin säästämisestä ja sijoittamisesta.

Viime vuosina Suomen vuokra-asuntomarkkinat ovat kääntyneet päälaelleen ja sen mukana myös asenteet vuokralla asumista kohtaan ovat nopeasti muuttumassa. Korkojen laskettua ennätysmatalalle tasolle vuokra-asuntoihin ei enää välttämättä riitäkään asukkaita. Jonot ovat lyhentyneet jopa kaupungin vuokra-asuntoihin.

Monelle vuokraisännälle on tullut karvaana yllätyksenä se, että mikä hyvänsä ei enää kelpaa kuinka korkeaan hintaan hyvänsä. Millainen siis oikein on nykyajan vuokralainen ja mitä vuokranantajalta oikein edellytetään, Suomen Vuokranantajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Antti Arjanne?

"Nykyään on selvästi havaittavissa kolme vuokralaisryhmää. Ensinnäkin ovat tietysti nuoret, joiden elämä ei vielä ole vakiintunut.

Toisen, koko ajan nopeammin kasvavan ryhmän muodostavat henkilöt, jotka ovat selvästi päättäneet sanoutua irti asunnon omistamisesta elämäntehtävänä. He haluavat käyttää rahansa muihin asioihin: unelmien kesämökkiin meren rannalla, kalliiseen veneeseen, matkailuun... Se on mahdollista, sillä vuokralle pääsee nykyisin helposti ja vuokralla asuminen on turvallista.

Kolmas ryhmä näkyy erityisesti Helsingissä: muualta Suomeen muuttavat henkilöt, jotka asuvat paikkakunnalla tilapäisesti jonkin aikaa."

Arjanteen mukaan vuokralaiset ovat nykyään selvästi aikaisempaa vaativampia: "Minimitaso on se, että kylpyhuoneen on oltava täysin kunnossa. Siellä ei saa mikään tökkiä. Hiukankin epäsiisti - ja vuokraaminen käy hyvin vaikeaksi."

Keittiö on niin ikään ratkaisevassa asemassa. Neliöiden määrä ei niinkään ratkaise, pääasia on, että siellä mahtuu elämään, mutta varustelun määrä ja laatu on tärkeää. kaikelle pitää löytyä paikkansa.

"Asunnon vuokraamisesta on tullut samanlaista kuin vaikkapa autokaupasta," Arjanne vertaa. "Asukkaat haluavat kodistaan elämystä. Jos vuokranantaja ei ota tätä ajatusta vakavasti, hän pärjää huonommin."

Vuokraamispäätöksen laukaiseva tekijä saattaa olla vaikkapa kahden hengen poreamme. Koska sellaista ei tavanomaisessa asunnossa ole, se luo sellaisen mielikuvan, että tässä huoneistossa on sitä jotain.

"Jo nyt on esiintynyt toiveita esimerkiksi kahdesta 45 cm astianpesukoneesta. Toista täytettäisiin ja toista tyhjennettäisiin ja näin astioita ei juuri koskaan tarvitsisi siirtää ylös astiakaappiin..."

Luksusasuntoja? Ei. Vuokralainen vain on nykyaikana asiakas siinä kuin missä muussa asiassa hyvänsä ja hän myös käyttää oikeuttaan valitsemiseen. Varsinaiset luksusasunnot ovat asia erikseen. Niiden lukumäärä on hyvin erilainen eri puolilla Suomea ja Arstilan arvion mukaan vain Helsingissä on riittävästi sellaisiin kohdistuvaa, kansainvälistä kysyntää.

(JKA 6.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat