Mainos

Yhä useampi elää yli varojensa

Suomalaisten maksuhäiriöt lisääntyvät kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Kyse ei ole varsinaisesta ylivelkaantumisesta, vaan pikemminkin holtittomasta raha-asioiden hoidosta. Asiantuntijoiden mukaan tilanne kuitenkin kertoo kansantalouden tilasta ja saattaa ennakoida jopa isompia ongelmia.

Suomalaiskuluttajat ovat rahavaikeuksissa. Tämä näkyy muun muassa kuukausien mittaisina jonoina kunnallisiin talous- ja velkaneuvontatoimistoihin.

Helsingin velkaneuvonnan asiakaskunta on kasvanut puolella viimeisen vuoden aikana.

-Tämä kertoo siitä, että meidän yhteiskunnassamme velkaongelma ei ole vielä kadonnut, vaan näyttää siltä että velkaantuminen ja vaikeudet lisääntyy, kertoo toimistopäällikkö Marianne Rikama Helsingin talous- ja velkaneuvontatoimistosta.

Kolmesta tuhannesta asiakkaasta vain puolitoista sataa ohjataan käräjille ja sitä kautta velkasaneeraukseen. Muut velalliset saavat raha-asiansa kuntoon vapaaehtoisilla velkajärjestelyillä ja oman talouden uudella suunnittelulla. Nyt ei siis ole kyse varsinaisesta ylivelkaantumisesta vaan, kyvyttömyydestä hoitaa kulutusluottoja ja laskuja. Tämä näkyy myös maksuhäiriömerkintöjen kasvuna - ne lisääntyvät kymmenen prosentin vuosivauhtia ja ovat jo saavuttaneet vuoden 95 huipputason. Asiantuntijan mukaan tämä kertoo kansantalouden tilasta.

Maan yleinen meno hirvittää velkaneuvojaakin. Matalien korkojen kuumentama asuntokauppa kun saattaa räjähtää käsiin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.