Yhä useammassa taloyhtiössä liki välttämätön remontti jää tekemättä rahan takia, ja se tulee näkymään karusti – "Asuntojen purkamiset lisääntyvät"

2:02
Korona on kiristänyt tunnelmia taloyhtiöissä.

Isännöintiliitto kertoo, että sen Putkiremonttibarometri-kysely paljastaa suuren muutoksen taloyhtiöiden remonttien rahoituksessa.

Vuonna 2020 kuusi prosenttia isännöitsijöistä kertoi, että putkiremontteja on jäänyt tekemättä taloyhtiön rahoitusvaikeuksien takia. Tänä vuonna 15 prosenttia vastaajista arvioi, että remontti ei onnistu rahoituksen puuttumisen vuoksi.

– Yhdeksän prosenttiyksikön kasvu on todella merkittävä, etenkin kun trendi on, että putkiremontit kallistuvat entisestään muun muassa materiaalikustannusten ja yleisen hintojen nousun takia, kertoo vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa Isännöintiliiton verkkosivuilla.

Isännöintiliiton mukaan Putkiremonttibarometri-kyselyyn vastasi 127 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Vastaajamäärä kattaa noin 3000 taloyhtiötä ympäri Suomen.

Isännöintiliitto kertoo, että sen Putkiremonttibarometri-kysely paljastaa suuren muutoksen taloyhtiöiden remonttien rahoituksessa. Vuonna 2020 kuusi prosenttia isännöitsijöistä kertoi, että putkiremontteja on jäänyt tekemättä taloyhtiön rahoitusvaikeuksien takia. Tänä vuonna 15 prosenttia vastaajista arvioi, että remontti ei onnistu rahoituksen puuttumisen vuoksi.

– Yhdeksän prosenttiyksikön kasvu on todella merkittävä, etenkin kun trendi on, että putkiremontit kallistuvat entisestään muun muassa materiaalikustannusten ja yleisen hintojen nousun takia, kertoo vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa Isännöintiliiton verkkosivuilla.

Isännöintiliiton mukaan Putkiremonttibarometri-kyselyyn vastasi 127 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Vastaajamäärä kattaa noin 3000 taloyhtiötä ympäri Suomen.

"Purkamiset lisääntyvät"

Jos rakennusta ei voi korjata, se tarkoittaa väistämättä jossain vaiheessa sitä, että asuinkelvoton rakennus pitää purkaa.

– Näyttää selvältä, että taloyhtiöiden ja asuntojen purkamiset lisääntyvät tällä vuosikymmenellä, Viljamaa arvioi.

Putkiremonteissa näkyy Isännöintiliiton mukaan konkreettisesti Suomen alueellinen eriytyminen. Rahoitusvaikeuksien taustalla on erityisesti se, että tietyillä alueilla asuntojen arvo laskee ja samaan aikaan putkiremonttien kustannukset nousevat.

– Jos asuntojen keskineliöhinta on 5 000 euroa ja aiempaa velkaa ei ole, rahoituksen saamisessa ei todennäköisesti ole suurempia ongelmia. Mutta jos asuntojen neliöhinta on alle 1 500 euroa, rahoituksen saaminen ei ole todellakaan itsestäänselvyys.

Rahoitusvaikeuksien takia taloyhtiöiden korjauksia joudutaan yhä useammin pilkkomaan, pienentämään ja muuttamaan.

Isännöitsijät toivovat markkinoille uusia niin sanottuja kevytkorjauksen malleja ja uutta teknologiaa, joiden avulla putkistoja voitaisiin korjata pienemmällä budjetilla. Kevytkorjaamiseen haasteita tuovat kuitenkin muun muassa talotekniikan vaatimukset ja rakennusviranomaisten määräykset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja