WSJ: Saksalaistutkinnassa selvitetään Puolan osuutta Nord Streamin räjähdyksiin

Saksalaisviranomaiset selvittävät, hyödynnettiinkö Puolan aluetta Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksissä viime vuonna, uutisoi yhdysvaltalainen Wall Street Journal -lehti.

Tutkinnan löydösten mukaan Puolaa on mahdollisesti käytetty logistiikka- ja rahoituskeskuksena kaasuputkien räjäyttämisessä.

Tutkinnassa selvitetään myös, miksi räjäytyksissä mahdollisesti mukana ollut Andromeda-alus kulki Puolan aluevesille.

Tutkijat selvittävät nyt aluksen vuokranneen puolalaisen matkatoimiston epäiltyjä yhteyksiä Ukrainan tiedustelupalveluun. WSJ:n mukaan matkatoimistoa epäillään ukrainalaisomisteiseksi pöytälaatikkoyritykseksi.

Saksalaistutkinnasta uutisoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat.

CIA tiesi Ukrainan armeijan suunnitelleen Nord Stream -kaasuputken räjäyttämistä 1:22
CIA tiesi Ukrainan armeijan suunnitelleen Nord Stream -kaasuputken räjäyttämistä.

Zelenskyi kiisti Ukrainan osallisuuden

Washington Post -lehti kirjoitti aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA oli tiennyt Ukrainan asevoimien suunnittelevan toisen kaasuputken räjäyttämistä kolme kuukautta ennen varsinaisia räjähdyksiä.

Washington Postin mukaan nimeltä mainitsematon eurooppalainen tiedusteluvirasto kertoi Ukrainan suunnitelmista CIA:lle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti jyrkästi Ukrainan olevan Nord Streamin räjähdyksien takana. Ukrainalaisviranomaiset ovat aiemminkin kiistäneet maan syyllisyyden kaasuputkien räjäytyksiin.

Vuodot Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkissa havaittiin Itämerellä kansainvälisillä vesillä viime syyskuun lopulla. Vuotokohtia oli kaikkiaan neljä: kaksi Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella.

Putkien vauriot varmistuivat myöhemmin sabotaasiksi. Kaasuputkien läheltä löytyi muun muassa jäämiä räjähdysaineista, ja räjähdykset rekisteröitiin myös seismologisilla mittausasemilla.

Räjähdysten syytä selvitetään yhä.

Putinin "antenniksi" väittämä esine nostettiin Nord Stream 2 -putken lähistöltä 0:45
Putinin "antenniksi" väittämä esine nostettiin Nord Stream 2 -putken lähistöltä.

Lue myös:

    Uusimmat