WHO yllätti uudella tautiluokituksella – sairaalloinen tarve pelata videopelejä on nyt mielisairaus

Peliogelmaksi ei enää ajatella pelkkää rahapelien pelaamista. Myös liiallista videopelaamista ollaan tosissaan huomioimassa vakavana mielenterveyden ongelmana.

Maailman terveysjärjestö eli WHO on tekemässä yllättävän lisäyksen sen tautiluokitukseen vuoden 2018 alusta. Uudeksi mielenterveyden häiriöksi ollaan hyväksymässä sairaalloista tarvetta pelata videopelejä.

Uutta tautia kuvaillaan ”sitkeäksi tai jatkuvaksi tavaksi pelata videopelejä tai digitaalisia pelejä, joka voi ilmetä alentuneena kykynä hallita pelaamista, lisääntyneenä tarpeena pelata muun päivittäisen toiminnan kustannuksella tai pelaamisen jatkumisena tai eskaloitumisena negatiivisista seurauksista huolimatta”.

Koska pelaamisen häiriö on tulossa kansainvälisten tautiluokitusten uusimpaan versioon, voivat mielenterveyden ammattilaiset ja lääkärit jatkossa diagnosoida potilaan kärsivän pelaamishäiriöstä.

Kaikki videopelaamisesta pitävät eivät kuitenkaan kärsi häiriöstä. Geneven yliopiston tohtori Daphne Bavelier kertookin Forbesin haastattelussa, että pelistä ja pelaamiseen käytetystä ajasta riippuen videopelaaminen voi olla turvallinen tapa parantaa silmien ja käsien välistä koordinaatiota. Lisäksi pelaaminen kohtuudella voi parantaa ongelmanratkaisukykyä, lievittää stressiä, auttaa sosiaalisen verkoston muodostamisessa sekä auttaa pelaajia toteuttamaan fantasioitaan.

Pelaamisesta tulee ongelma vasta, kun se aiheuttaa ongelmia ihmissuhteissa, opinnoissa, töissä tai muissa tärkeissä arkielämän osa-alueissa. Siinä vaiheessa, kun peli alkaa ohjata pelaajaansa, eikä toisin päin, on kyseessä pelaamishäiriö.


Lähde: U.S. News


---

6:06

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja