WHO:lta vakava varoitus: Kymmenen vuoden päästä 1,1 miljardia liikalihavaa aikuista

1:33

Liikalihavuus maailmassa on lisääntynyt, ja jos suuntaus jatkuu, kymmenen vuoden päästä joka viides aikuinen on ylilihava.

Maailmanterveysjärjestön WHO:n laajan tutkimuksen mukaan nyt joka kahdeksas maailman aikuinen on merkittävästi ylipainoinen. Luku on kaksinkertaistunut vuodesta 1975. Muutos koskee sekä miehiä että naisia.

Terveysjärjestön mukaan kyse on vakavasta kansanterveydellisestä asiasta. Runsas sokerin ja rasvan syöminen muun muassa nostavat verenpainetta ja kolesterolia. 

Lihavimmat Polynesiassa

Maittain lihavuuslistan kärjessä ovat Polynesian ja Mikronesian saarivaltioiden asukkaat. Siellä yli puolet naisista on liikalihavia, miehistä 38 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan lähes joka viides maailman liikalihava asuu kuudessa vauraassa maassa: Australiassa, Britanniassa, Irlannissa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa. Joka neljäs maailman merkittävästi ylipainoisesta miehestä ja lähes joka viidestä naisesta asuu Yhdysvalloissa

Ylipainoa mitattavalla indeksillä normaalipainoinen terve ihminen on välillä 18.5-24.9. Liikalihavan indeksiluku on 30 tai yli.

Sairausriski räjähtää kasvuun

Kun luku on yli 30, riski sairastua diabetekseen, halvaukseen, sydänsairauksiin ja joihinkin syöpiin kasvaa massiivisesti.

– Tällä on sen mittaluokan vaikutukset terveyteen, ettemme edes vielä tiedä, sanoo brittiläisen Imperial Collegen tutkija Majid Ezzati, yksi WHO:n raportin laatijoista

WHO:n mukaan nyt noin viidestä miljardista aikuisesta noin 640 miljoonaa on liikalihavia. Vuonna 2025 liikalihavia olisi 1.1 miljardia. Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus on laajin tähän mennessä aiheesta tehty.

Alipainoiset unohdettu

Painoindeksilistan alapäässä on kehittyviä maita. Yli viidesosa Afganistanin, Bangladeshin, Eritrean, Etiopian, Intian ja Itä-Timorin miehistä on alipainoisia, naisia neljäsosa.

Maaliman huomion kohdistuminen liikalihavuusepidemiaan on jättänyt pahoin varjoonsa joissakin maissa yhä vallitsevan alipainon, tutkimus toteaa.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja