WHO ei ainakaan vielä julista Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan huomenna

5:31
MTV Uutiset Livessä kerrottiin tänään, miten koronavirus on levinnyt Kiinasta muualle maailmaan.

Maailman terveysjärjestö WHO ei vielä tänään julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi. WHO kertoi, että järjestön hätäkomitea kokoontuu arvioimaan tilannetta uudestaan huomenna torstaina.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus korosti, että päätöstä kansainvälisen terveysuhan julistamisesta ei koskaan tehdä kevyin perustein.

– Otan päätöksen erittäin vakavasti, ja se voidaan tehdä vasta, kun kaikki todisteet on asiaankuuluvasti arvioitu, hän sanoi järjestön lehdistötilaisuudessa tänään illalla.

Aiemmin hätätilajulistus annettu ebolasta

Aiemmin vastaava julistus on annettu muun muassa ebolan takia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:sta kerrotaan, että julistuksen myötä WHO voi muun muassa antaa tehokkaammin tilannetta koskevia suosituksia ja kansainvälistä rahoitusta voidaan kohdentaa taudin torjumiseen.

Virukseen oli Kiinassa kuollut 17 ihmistä ja noin 450 oli saanut tartunnan tähän iltaan mennessä. Kiinan lisäksi virusta on havaittu Taiwanissa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Thaimaassa ja Yhdysvalloissa.

Venäläismedian mukaan myös Pietarissa tuli tänään tietoon epäilty tartuntatapaus Shanghaista saapuneella lennolla. Sitä ei kuitenkaan voitu heti vahvistaa.

Kiinalainen uusivuosi lisää leviämisvaaraa

Viruksen arvioidaan lähteneen liikkeelle miljoonakaupunki Wuhanista torilta, jolla myytiin laittomasti villieläimiä. Kiinan viranomaiset ovat käskeneet Wuhanin joukkoliikenteen pysäytettäväksi torstaista lähtien viruksen takia. Poikkeustoimi koskee myös kaupungista lähteviä lentokoneita ja junia.

Wuhanin asukkaita on kehotettu pysymään kaupungissa ja muita kiinalaisia välttämään matkustamista Wuhaniin. Wuhanissa on noin yhdeksän miljoonaa asukasta.

Suuri viruksen leviämistä koskeva huolenaihe liittyy kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan. Lomat ovat alkamassa perjantaina, ja miljoonat kiinalaiset matkustavat muualle täpötäysillä junilla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja