Mainos

Wahid teki muutoksia Indonesian hallitukseen

Indonesian presidentti Abdurrahman Wahid ilmoitti tänään maan hallitukseen tehdyistä henkilövaihdoksista. Kolme ministeriä ja maan oikeuskansleri on erotettu, presidentin edustaja kertoi. Muutokset koskevat kaikkiaan viittä ministeriä.

Abdurrahman Wahid


Vaikutusvaltainen turvallisuusministeri Susilo Bambang Yudhoyono kertoi erottamisestaan jo aiemmin päivällä. Presidentin edustajan mukaan muutosten tarkoituksena on lisätä hallituksen työskentelyn tehokkuutta. Erotettu turvallisuusministeri sanoi, ettei merkkejä ole olemassa vielä siitä, että Wahid olisi julistamassa maahan poikkeustilan. Kaikki on kuitenkin hänen mukaansa mahdollista. Indonesian armeija toisti perjantaina, että se on ehdottomasti poikkeustilan julistamista vastaan. Wahidin tekemässä hallitusremontissa liikenneministeri Agum Gumelar siirtyy turvallisuusministeriksi. Oikeusministeri Baharuddin Lopa ottaa erotetun oikeuskanslerin Marzuki Darusmanin paikan. Kalastusministeri Sarwono Kasumaatmaja sekä apulaistalousministeri Cacuk Sudarijanto erotettiin, samoin kuin maan poliisipäällikkö Suroyo Bimantoro, joka kuitenkin ilmoitti kieltäytyvänsä eroamasta.

Myönnytyksiä Megawatille?

Indonesian kartta

Wahidia lähellä olevan, nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan muutokset tehtiin "rauhan solmimiseksi" varapresidentti Megawati Sukarnoputrin kanssa. Uusi turvallisuusministeri Gumelar kuuluu Megawatin lähipiiriin. Erotettu Yudhoyono puolestaan kertoi, että hänelle oli tarjottu joko sisä- tai liikenneministerin salkkua. Hän oli kuitenkin kieltäytynyt. Aiemmin tänään pitämässään puheessa Wahid ilmoitti kieltäytyvänsä eroamasta ja uhkasi pysäyttää parlamentin aikeet asettaa hänet syytteeseen. -En aio erota. Jos tämän maan kansallinen yhtenäisyys on uhattuna, en epäröi ryhtyä tiukkoihin toimiin, Wahid vakuutti.

Viraltapano johtaisi Wahidin mukaan siihen, että kuusi maakuntaa julistautuu itsenäiseksi. Hän sanoi olevansa kuitenkin valmis kompromissiratkaisuun. Perjantaisten ministerivaihdosten ilmeisesti toivotaan päättävän maan poliittisen kriisin. Opposition PDIP-puolueen kansanedustaja Pramono Anung ei kuitenkaan usko Wahidin selviävän vaikeuksistaan muutoksilla hallituksessa. Indonesian parlamentti päätti keskiviikkona suurella ääntenenemmistöllä aloittaa viraltapanomenettelyn Wahidia vastaan. Indonesian kansalliskokous eli MPR pitää 1. elokuuta erityisistunnon, jossa Wahidin on määrä vastata huonoa hallintoa ja korruptiota koskeviin syytöksiin.

(STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.