Mainos

Vuosisatojen uskomukset sekä kiristynyt kilpailu työmarkkinoilla – Kiinassa täydellisen nimen luominen on tuottavaa bisnestä

Kiinassa lapsen oikeanlainen nimeäminen on elintärkeää, ja nimen kehittämisestä on tullut tuottavaa liiketoimintaa verkossa.

Kiinassa nimi voidaan muodostaa mistä tahansa kahden tai kolmen merkin yhdistelmästä. Maassa on jo vuosisatoja uskottu, että hyvin valittu nimi voi taata onnen loppuelämäksi, ja väkiluvun paisuttua monelle kiinalaisvanhemmalle hyvän ja erottuvan nimen keksimisestä on tullut entistä välttämättömämpää.

– Vanhemmat välittävät aina vain enemmän ja enemmän henkilöbrändistä. He ymmärtävät, että nimi seuraa lasta koko loppuelämän ja työnantajat arvioivat heidän lapsiaan nimen perusteella, sanoo 37-vuotias Zhang Ruxin, yksi Pekingissä toimivan Qimingtong-nimisen nimeämispalvelun perustajista.

Nimikonsultaatio voi tulla hintavaksi

Qimingtong käyttää nimen kehittämisessä verkkosovellusta, joka tarjoaa parhaita nimivaihtoehtoja vanhempien täyttämään kyselylomakkeeseen perustuen. Sovellusta on käyttänyt yli 10 000 ihmistä. Lisäksi Zhang kollegoineen tapaa päivittäin kymmeniä vanhempia henkilökohtaisesti tai verkossa ja tarjoaa näille apua nimen kehittämisessä.

Konsultaatioiden hinnat vaihtelevat 400 juanista 10 000 juaniin. Vastaavia yrityksiä löytyy internetistä nopealla haulla yli sata.

Poliisi Liu Qiang ja hänen vaimonsa halusivat käyttää modernia nimeämistapaa, mutta he halusivat sisällyttää nimeen myös bazi-perinteen. Bazi tarkoittaa uskomusta, jossa syntymäajan uskotaan määrittelevän lapsen kohtalon erilaisten elementtien kautta. Elementit edustavat esimerkiksi metallia, puuta, vettä, tulta ja maata. Uskomuksen mukaan nimellä voidaan kompensoida puuttuvia elementtejä.

Esimerkiksi Liun pojan puuttuvaa puuelementtiä kompensoitiin nimellä, joka edustaa puulajia.

Myös englanninkielinen nimi valitaan huolella

Yhä useampi kiinalainen haluaa lisäksi englanninkielisen nimen, sillä monet muuttavat ulkomaille tai työskentelevät kansainvälisissä yrityksissä. Kaksi vuotta sitten perustettu BestEnglishName.com tarjoaa apua näille ihmisille.

– Totta kai voit vain etsiä internetistä listan nimistä, mutta me ymmärrämme kiinalaista mentaliteettia. Nimeäminen on itseilmaisua, sanoo Lindsay Jernigan, yrityksen perustaja.

Osa kiinalaisista haluaa, että myös englanninkielinen nimi kompensoi syntymäajan puuttuvia elementtejä. Jos joltain esimerkiksi puuttuu vesi-elementti, hänelle voidaan suositella nimeksi esimerkiksi Brookea tai Morgania, joiden alkuperäiset merkitykset liittyvät virtaavaan veteen ja mereen.

Internetissä toimivalle liiketoiminnalle on myös kriitikkonsa. Perinteistä nimen kehittämistä harjoittavan Mao Shandongin liiketoiminta on ajautunut ahtaalle verkossa tapahtuvan kilpailun takia.

– Kaikki nuo verkkosivut ovat huuhaata. Ne eivät todellisuudessa ymmärrä kiinalaista perinnettä, hän sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.