Mainos

Vuosi 1997 tilastojen mukaan vuosisadan lämpimin

Viime vuosi oli tilastojen mukaan lämpimämpi kuin yksikään edellinen sitten vuoden 1900. Ennätys perustuu sekä maalla että merellä tehtyihin lämpötilamittauksiin.

Yhdysvaltalaisen maapallon lämpötiloja rekisteröivän keskuksen mukaan viime vuoden keskimääräinen lämpötila oli 0,4 celsiusastetta normaalia lämpimämpi. Normaali keskilämpötila maailmassa on 16,5 celsiusta. Lukema perustuu lämpötiloihin, jotka on mitattu kolmen vuosikymmenen aikana eli vuosina 1961-1990.

Maailman lämpötilaennätyksiä on viime vuosina rikottu ahkerasti. Viimeisten yhdentoista vuoden aikana on entiset ennätykset rikottu yhdeksän kertaa. Keskuksen johtaja Tom Karl kertoo tutkijoiden vertailleen tietoja, jotka kertoivat sekä maan että veden lämpötilan vuodesta 1900. Lisäksi tutkijoilla oli käytettävissään maa-alueiden lämmön kertoneet luvut vuodesta 1880.

Maailman merten keskimääräinen lämpötila oli viime vuonna korkeampi kuin koskaan aikaisemmin tällä vuosisadalla. Sen sijaan maalämpötiloissa on edelleen voimassa vuodelta 1990 peräisin oleva ennätys. Korkeisiin lämpötiloihin vaikuttivat sekä El Nino -sääilmiö että kasvihuonekaasujen lisääntyminen, Karl arvelee
(STT-DPA-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja