Vuokra-asuntojen muuttuneet markkinat

Pitkään ennätysmäisen alhaalla olevat korot ovat saaneet aikaan ison muutoksen vuokra-asuntomarkkinoilla. Jopa jonot aravavuokra-asuntoihin ovat lyhentyneet. Radikaalein muutos on kuitenkin tapahtunut yksityisillä markkinoilla.

"Markkinat ovat alkaneet toimia; ihmisten on entistä helpompi saada vuokra-asuntoja," toteaa tyytyväisenä Suomen Vuokranantajat ry:n puheenjohtaja Antti Arjanne. "Vuokralainen pystyy nyt todella valitsemaan. Jos vuokranantaja tarjoaa pelkästään kuivia, homeettomia neliöitä, niin ei se kyllä kaupaksi käy. Toisin sanoen sen asunnon pitää olla sellainen - kuten olen usein käyttänyt esimerkkinä - että olisin valmis itsekin sinne muuttamaan. Vuokrat ovat myös eriytyneet: heikompitasoisten asuntojen vuokrat ovat laskeneet selvästi mutta hyvien jopa nousseet."

Vuokranantajien rivit ovat muuttuneessa markkinatilanteessa harvenneet. Isot vakuutusyhtiöt ovat luopumassa suorista vuokra-asuntosijoituksistaan. Asuntojen hintojen nopea nousu on houkutellut myös monia pienempiä vuokra-asuntosijoittajia myymään omistamiaan vuokra-asuntoja. Markkinoilla on silti yhä noin 300 000 yksityistä vuokra-asuntoa.

"Jos sijoittaa rahansa noin viiden vuoden tähtäimellä, vuokra-asunto on nykynäkymien mukaan huomattavan järkevä sijoitusvaihtoehto," Arjanne muistuttaa. "Tällä hetkellä on varmasti olemassa sijoituskohteita, joista saa lyhyellä aikajänteellä paremman tuoton. Mutta jos vuokra-asuntoa verrataan esimerkiksi pankkitalletukseen, se on selvästi parempi sijoitusmuoto."

Jotta vuokra-asuntoon sijoittamisen kynnys ei tässä kovasti muuttuneessa markkinatilanteessa olisi kohtuuttoman korkea, Suomen Vuokranantajat ry. on ryhtynyt kehittämään vuokranantajien käyttöön täysin uutta palvelukonseptia. "Suomen Vuokranantajayhdistys on nyt perustamassa yhtiötä, joka yrittää tarjota tavalliselle Maija ja Matti Meikäläiselle eräänlaisen nojatuolipalvelun: kun tullaan tähän arkiseen toimintaan - eli pitää valvoa, että vuokrat tulevat ajallaan, tarvittaessa periä saatavia ja tehdä veroilmoitusta ja muuta sellaista - tästä toivotaan selvästi apua. Vuokranantajan tilille tulevat vuokrasuoritukset tulevat valvontayhtiön tiedoksi. Tämä on järjestetty OP-ryhmän - eli Osuuspankkien - kautta siten, että emme saa sinänsä mitään tietoa itse tilistä mutta kylläkin tiedon kaikista sille tulleista vuokrista. Näin vuokranantajan tietosuoja ja identiteetti säilyvät - vuokrat maksetaan oikean vuokranantajan tililleeikä millekään keräilytileille tai vastaaville. Jos vuokra jää tulematta, yhtiö lähettää perintäkirjeen ja valvoo saatavaa tiettyyn, vuokranantajan kanssa sovittuun määrään asti. Lisäksi palvelun piiriin kuuluvat rutiiniluontoiset veroilmoitusten täyttämiset."

Palvelupalkkio on keskimäärin 3 % vuokramäärästä. Palvelu käynnistyy kesällä 2004.

Vuokra-asuntomarkkinoihin voi tuoda aivan uuden piristysruiskeen vireillä oleva kiinteistörahastolain valmistelu. Kiinteistörahastojen myötä markkinoille tulisi uutta rahaa ja uudenlaisia vaihtoehtoja. Näitä kuvailee johtaja Hanna Kaleva KTI Kiinteistötieto Oy:stä: "Suomalainen kiinteistöala on lähtenyt aika laajalla rintamalla puhumaan tällaisen - kansainvälisilläkin markkinoilla nopeasti yleistyneen -kiinteistörahastomallin puolesta myös Suomessa. Tavoitteena on tuoda sijoittajien ulottuville kiinteistösijoittamiseen vaihtoehto, joka on verotuksellisesti samassa asemassa kuin suora sijoitus kiinteistöihin, mutta sijoittajan kannalta siinä mielessä ystävällisempi ja mukavampi, että se tuo kiinteistösijoittamiseen likviditeettiä, läpinäkyvyyttä ja mahdollisuuden päästä mukaan sijoittamiseen pienemmilläkin pääomapanoksilla."

Veroneutraliteetti: Suoria kiinteistösijoituksia ja kiinteistörahaston kautta tapahtuvia sijoituksia kohdellaan verotuksessa samalla tavalla.

Yksittäisen sijoittajan kannalta kysymys on tietysti pääsemisestä osalliseksi suurempaan, ammattimaisesti johdettuun salkkukokonaisuuteen. Näin toivotaan saatavan vuokra-asujien ulottuville uusia tuoreita pääomia, uusia toimijoita ja uutta ja entistä monipuolisempaa tarjontaa. Lakiesitys on tavoitteena saada eduskunnalle vuoden 2004 kuluessa. Jos aikataulussa pysytään, uusi laki on parhaassa tapauksessa olemassa jo ensi vuoden alusta.

(JKA 21.3.2004)

Lue myös:

    Uusimmat