Vuoden parhaat puutarhakirjat

Syksyn kirjamarkkinoiden sadosta on kätevää poimia mieluisat lahjat niin vasta alkaneelle viherpeukalolle kuin pidemmän linjan puutarhafriikille.

Puutarhanhoidosta pitävän joululahjatoivetta ei tarvitse kauan miettiä – parhaiten sydäntalvea sulostuttaa kirja, josta voi kasvukautta odotellessa ammentaa ideoita ja tietoa. Uutuuskirjoissa valinnanvaraa on paitsi aiheissa ja lähestymistavoissa, myös kuvituksen tyylissä ja määrässä. Hintahaarukka on paristakympistä noin 35 euroon.

– Kaikissa puutarhakirjoissa kuvilla on iso rooli, mutta osa on selkeästi katselukirjoja ja osa asia- ja tekstipitoisia oppaita, sanoo Puutarhakirjat.fi:n markkinointipäällikkö Leena Dahl-Mäkinen.

Opas tulevaisuuden puutarhafriikille

Reija Heiskasen, Hanna Tajakan ja Heli Virkkusen kirja Toteuta haaveittesi piha: puutarhan suunnittelu ja perustaminen (WSOY) ilahduttaa todennäköisimmin vasta viherpeukalonsa löytäneitä – niitä, jotka ovat muuttaneet omakotitaloon, ostaneet mökin tai päättäneet ottaa härkää sarvista ja panna rehottavan pihansa uuteen uskoon.

Suunnittelun merkitystä painottava opas käy huolellisesti läpi erityyppisten pihojen perustamisen. Ohjeita elävöittävät 11 esimerkkipihaa ja runsas kuvitus.

Kannustusta kaupunkilaiselle

Paulan puutarha: paratiisi takapihalla (Moreeni) käsittelee puutarhaa kodin jatkeena ja rauhan tyyssijana, josta sen omistaja voi ammentaa voimia muuhun elämään. Huomio on kaupunkiasujien niukkojen neliöiden pihoissa, terasseissa ja parvekkeissa.

Kirjan tekijä, Puutarhaunelmia-ohjelmasta tuttu hortonomi Paula Ritanen-Närhi, esittelee kirjassa oman puutarhansa ja antaa isompien ideoiden lisäksi myös nopeasti toteuttavia vinkkejä, kuten ohjeet sinkkivadin laajuisen lummelammikon perustamiseen. Tekstiä ryydittävät havainnollistavat valokuvat.

Inspiraation ituja luovalle

Margareta Diedrichsin Puutarhan muodot ja värit (Kustannus-Mäkelä) opastaa lukijansa askel askeleelta silmiä hivelevän pihan omistajaksi. Ideaa tukee kaunis kuvitus.

– Puutarhasta pyritään luomaan muotojen, värien ja materiaalivalintojen avulla harmoninen kokonaisuus. Sisältö painottuu kuviin, ja valokuvien lisäksi mukana on myös ohjepiirroksia, Dahl-Mäkinen luonnehtii.

Kirjan perusajatus on raikas: puutarha ei tarvitse isoa määrää kasveja ollakseen viehättävä, vaan myös puulla, kivellä ja vedellä saa aikaan paljon.

Käsikirja kaikille keittiötarhureille

Keittiötarhan 3 vuodenaikaa: vinkkejä ja vertaistukea vihertarhurille (WSOY) on nimensä mukaisesti perusteellinen ja huumorilla höystetty johdatus vihannesviljelyn saloihin. Tekijä Minna Siltala on koonnut yksiin kansiin kaiken, mitä hyötypuutarhaa harkitsevan tarvitsee tietää päästäkseen tuumasta toimeen.

Joululahjaksi tämä käsikirja sopii paitsi omalla pihalla puuhasteleville, myös siirtolapuutarhurille ja parvekeviljelijälle.

Uusia aluevaltauksia suunnitteleville

Mitä antaa viherpeukalolle, jolla on puutarhakirjoja jo iso rivi? Esimerkiksi Marie Hanssonin ja Björn Hanssonin Bambut ja koristeheinät: uusia ideoita puutarhaan (Minerva) esittelee 600 eri lajia ja antaa suunnitteluvinkkejä sekä tarkat istutus- ja hoito-ohjeet.

– Sääolosuhteiden muuttumisen myötä bambut ja heinät menestyvät meilläkin. Kirja sopii japanilaishenkisestä tyylistä pitäville ja niille, joilla on jo kaikkea, Dahl-Mäkinen vinkkaa.

Lukuelämyksiä elämäntapatarhurille

Jos pihahommista pitävälle ei halua antaa tietokirjaa, mutta luettavaa kuitenkin, oiva valinta on Mari Mörön puutarhapakinakokoelma Vapaasti versoo: rönsyjä puutarhasta (Kirjapaja). Vannoutuneen ”viherturaajan” kynästä lähteneet kirjoitukset käsittelevät niin puutarhurin onnenkantamoisia kuin takaiskujakin ja ovat verbaaliakrobatiaa parhaimmillaan – oivaltavia ja hauskoja.

Dahl-Mäkinen suosittelee kirjaa lahjaksi puutarhastaan intohimoisesti nauttiville.

Teksti: Terhi Kivikoski-Hannula / Mediafocus

Kuvat: Puutarhakirjat.fi

Lue myös:

    Uusimmat