Mainos

Vuoden pakolaisnainen: Vihavaisen ajatukset pöyristyttäviä

Vuoden pakolaisnainen pitää ajatusta maahanmuuton rajoittamisesta lähimaihin pöyristyttävänä. Kosovosta vuonna 1992 Suomeen muuttanut Fatbardhe Hetemaj ihmettelee, kuinka professori Timo Vihavainen voi väittää, että läheltä tulevat maahanmuuttajat sopeutuvat Suomeen paremmin kuin kaukaa tulleet.

- Hän väittää, että kiinalaiset ovat kuitenkin sopeutuneet hyvin, vaikka ovat toiselta puolelta maapalloa. Mielestäni on yksisilmäistä nähdä niin, että vain tietyt ihmiset voisivat tulla Suomeen, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Hetemaj sanoo.

Professori Timo Vihavainen käynnisti maahanmuuttokeskustelun sunnuntain Helsingin Sanomissa. Hänen mukaansa varsinkin Suomen älymystö vaikenee maahanmuuton ongelmista. Lisäksi hän sanoi, että on naiivisti kuviteltu maahanmuuttajista olevan apua uhkaavaan työvoimapulaan. Vihavainen kutsuu maahanmuuttoa kirjoittamassaan kirjassa "länsimaisen kulttuurin itsemurhaksi". Suurin osa ongelmista johtuu hänen mielestään islamista.

Sittemmin keskusteluun on tullut muun muassa tutkijoita, Somaliliiton puheenjohtaja ja kansalaisia. MTV:n nettikyselyn mukaan yli 90 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että islaminuskoisten maahanmuuttoa tulisi rajoittaa.

Hetemaj: Omalla vastuulla sopeutua maahan

MTV:n Huomenta Suomessa tänään vieraillut Vihavainen on sitä mieltä, että maahanmuuttajia tulisi ottaa maista, joiden kulttuuri on lähellä Suomen kulttuuria - kuten Venäjältä, Ruotsista ja Virosta.

- Virosta olisi kielellisestikin helpointa, mutta tuskin sieltä riittää tulijoita, Vihavainen sanoo.

Hetemaj muistuttaa, että on jokaisen maahanmuuttajan omalla vastuulla sopeutua yhteiskuntaan.

- Olen ehdoton siinä, että Suomen laki menee kaikkien uskontolakien yläpuolelle. Täällä on laki yhdenvertaisuudesta, ja nainen ja mies ovat tasavertaisia. Jos joku ei näistä ajatuksista pidä, tämä ei ehkä ole sitten oikea maa hänelle, Hetemaj sanoo.

Vihavainen lievensi Helsingin Sanomissa olleita käsityksiään sanomalla, ettei islamin perussanoma välttämättä ole aggressiivinen.

- Jos tulee ihmisiä jostain, missä kehitystaso on todella kaukana omastamme, niin kotiutuminen voi olla ylivoimaista. Ei porttia maahanmuuttajille tule laittaa kiinni, mutta pitää olla varuillaan näiden kaukaa tulevien kanssa, Vihavainen sanoo.

Katso Fatbardhe Hetemajin ja Timo Vihavaisen haastattelun ensimmäinen osa (Huomenta Suomi 7.10.2009)

Katso Fatbardhe Hetemajin ja Timo Vihavaisen haastattelun ensimmäinen osa (Huomenta Suomi 7.10.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.