Vuoden nuori suunnittelija näyttää mallia: Ekologisuus ei ole tylsää!

22-vuotias vaatetusmuotoilua opiskeleva Vilma Riitijoki voitti Vuoden nuori suunnittelija 2011 -kilpailun Lailai-mallistollaan. Mikä nuorelle naiselle on vaatesuunnittelussa tärkeää? Entä mikä on talven asustehitti?

Vaatesuunnittelija ja Vilmava-merkin äiti Vilma Riitijoki, 22, opiskelee kolmatta vuotta Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa Wetterhoffissa vaatemuotoilua. Riitijoki osallistui kirjavalla ja etnisellä Lailai-mallistollaan Vuoden nuori suunnittelija 2011 -kilpailuun ja pokkasi itselleen syyskuussa jaetun arvonimen. Suomen vuoden nuori suunnittelija pääsi esittelemään voitokasta mallistoaan Muotimessujen päänäytökseen, jossa suunnittelijan asuluomuksia kantoi yllään muun muassa malli ja Miss Suomi 2008 Satu Tuomisto.

Luksusta, etnisyyttä ja ekologisuutta

Riitijoki sai Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun tuomaristolta kiitosta selkeästä omasta tyylistä, luovasta näkemyksestä ja sen osaavasta toteutuksesta.

– Haluan yhdistää luksusta ja etnisyyttä ja toteuttaa ne ekologisin näkökulmin. Ekologiset vaatteet liitetään yleensä yksinkertaisuuteen ja tiettyyn karheuteen, mutta mallistoni on jotain aivan muuta. Ei ekologisten vaatteiden ole pakko olla "tylsiä", hehkuttaa Riitijoki.

Suunnittelija muistuttaa, että ekologisuutta vaatteisiin tuo myös laadukkuus ja niiden käyttömukavuus.

– Minulla ekologisuus näkyy materiaalivalinnoissa. Käytän luonnonmateriaaleja ja kierrätysmateriaaleja. Myös ergonomia tukee ekologisuutta. Jos vaate on hyvä päällä ja sen käytöstä saa mielihyvää, haluaa sitä käyttää usein ja pidempään. Laadukas ja hyvin valmistettu vaate kestää kauemmin.

Halu oppia

Riitijoki keskittyy vaatesuunnittelussa juhlavien kappaleiden lisäksi monipuolisesti myös arkisempiin vaatteisiin ja mainitsee kaiken visuaalisen kiinnostavan. Tulevaisuudessa hän toivoo jatkavansa oman juttunsa parista, muttei väheksy muiden ideoiden toteuttamisesta saatavaa kokemusta ja oppia.

– Haluan saada oppia ja olla oppipoikana. Jotkut toiset ovat jo luoneet oman uransa ja menestyneet. Oppi heiltä ei ole ikinä pahitteeksi.

Entä mikä voisi olla suunnittelijan mielestä yksi muodikas asuvalinta loppuvuoteen?

– Oranssi kaulahuivi!, nainen naurahtaa pilke silmäkulmassaan.


AVA

Teksti: Jenni Junkala

Kuvat: Jenni Junkala/AVA, Mikko Jylhä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja