Vuoden 2023 Luontokuva on valittu

Vuoden 2023 Luontokuva -kilpailun voittaja on Jetro Luhtaa.

Vuoden Luontokuvaksi valikoitui Luhtaan kuva "Portti tunturiin". 

Palkittu kuva tallentui Luhtaan kameran linssiin syksyllä Käsivarren erämaa-alueella.

– Tarkoituksena oli kiivetä tunturiin aamulla heti auringon noustessa kuvaamaan ruskassa hehkuvia maisemia. Räntäsadekuurojen pyyhkiessä yli aurinko pilkahteli pilvien takaa ja muodosti sateenkaaren tunturijonon ympärille, Luhtaa kuvailee ikuistamaansa hetkeä. 

Luhtaa on 23-vuotias insinööriopiskelija ja intohimoinen luontokuvauksen harrastaja. Hän on harrastanut kuvaamista luonnossa pienestä pitäen.

– Karut olosuhteet ja syrjäiset paikat ovat aina kiehtoneet minua. Muutin opiskelujen perässä Turkuun ja saaristo sekä etenkin sen uloimmat alueet ovat tärkeimpiä kuvauskohteitani. Toinen suosikkikohteistani on Käsivarren alue ja aina aikataulujen salliessa retkeni suuntautuvat suurtuntureiden maille, Luhtaa kertoo Suomen luontokeskus Haltian julkaisemassa tiedotteessa.

Luhtaan kuva on tuomariston mukaan klassinen. 

– Vuoden Luontokuvaksi valitun maisemakuvan upea tunnelma ja tasapainoinen sommittelu herättivät kilpailun tuomaristossa ihastusta ensi silmäyksellä, tiedotteessa sanotaan.

Tuomaristo luonnehtii kuvaa "äärimmäisen hienoksi".

– Kuva on värimaailmaltaan äärimmäisen hieno ja tunnelmaltaan hyvin erämainen. Alhaalla riippuvat sadepilvet ja etualan varjo kontrastina auringon valaisemaan keskiosaan luovat dramatiikkaa ja syvyyttä, tuomaristo analysoi Vuoden Luontokuvaa. 

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista koostuvaa näyttelyä pääsee ihailemaan Suomen luontokeskus Haltian Galleriassa 7.1.2024 saakka. 

Lue myös:

    Uusimmat