Vuoden 2001 Tähtituotteet - terveysvaikutteiset innovaatiot

Elintarviketeollisuusliiton jo yhdettätoista kertaa järjestämän Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun Vuoden 2001 Tähtituotteet julkistettiin tiistaina Helsingissä. Kilpailuraadin puheenjohtajana toimineen kansanedustaja Tuija Braxin (vihr.) mukaan voittajatuotteissa korostui tänä vuonna vielä aiempaakin enemmän terveysvaikutteisuus. Useiden tuotteiden keskeisiä arvoja oli lisäksi keveys.

Vuoden 2001 Tähtituote -tittelin saamiseksi tuotteelta edellytettiin selkeää uutuus- ja innovaatioarvoa. Yhtä suurta painoarvoa sai tuotteen maku, ja se vaikuttikin selvästi Tähtituote-ehdokkaiden kilpailumenestykseen. - Vaikka elintarvikkeessa olisi mikä innovaatio, sen pitää maistua puhtaalta ja aidolta. Muuten voi jossain vaiheessa alkaa tuntua siltä, että elintarvike on jo liian teknologinen, kiteytti Tuija Brax raadin mietteet.

Sarjojen voittajat ja tunnustuspalkinnon saajat

(Vähittäiskauppatuotteiden sarja)

Sarja 1: Viljavalmisteet

Voittaja: Raisio Yhtymä Elintarviketeollisuus, Elovena Hetki -pikapuuroainekset Raadin perustelut / kuvaus: - Entiselle tuotteelle luotu uusi tyylikäs pakkaus ja nimi sekä ammattimaisesti toteutettu markkinointikampanja. - Sarjaan kuuluu vadelman, mustaherukan, omena-kanelin ja omena-luumun makuiset pikapuuroainekset

Sarja 2: LeivänpäällysteetVoittaja: Hautaniemen Kotijuustola Oy, Luolamies-juustotuoteperheRaadin perustelut / kuvaus: - maukas, kotitekoisen tuntuinen ja monikäyttöinen tuotesarja - tuoteperheestä löytyy viisi kypsytettyä innovatiivisesti yrteillä maustettua juustoa, joiden makuina ovat yrttiseos, valko- ja ruohosipuli, paprika-sinapinsiemen ja viherpippuri.

Tunnustuspalkinto: Valio Oy, Gefilus emmentaltyyppinen kevytjuusto

Sarja 3: Alku- ja pääruoat lisäkkeineen

Voittaja: Jokken Kebab Ky, KauraryynimakkaraRaadin perustelut / kuvaus: - nostalginen ja uusvanhan oloinen - hyvä idea tuoda kaura suomalaisten perusruokaan, makkaraan - ei ole käytetty lainkaan lisäaineena natriumglutamaattia (arominvahvennetta)

Tunnustuspalkinto: Atria Oyj, Bueno-kevytmarkkarasarja

Sarja 4: Jälkiruoat

Voittaja: Ingman Foods Oy Ab, RELA-jäätelöRaadin perustelut / kuvaus: - Pääinnovaationa pidettiin terveysvaikutteisen Lactobacillus reuteri -maitohappobakteerin lisäämistä.<br clear=all>

Sarja 5: Juomat

Voittaja: Valio Oy, Evolus hapatettu maitojuomaRaadin perustelut / kuvaus: - Uutuusarvoltaan erittäin korkea ja aivan uudentyyppinen tuote terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ryhmässä.

Terveysvaikutteisuus esille monipuolisesti

Raadin puheenjohtaja, Vihreän liiton kansanedustaja Tuija Brax kertoi palkintojenjakojuhlassa, että terveysvaikutteisuus oli keskeisin uutuusarvo monissa loppukilpailuun valituissa tuotteissa. Terveysvaikutteisuus on ilmeisesti tullut jäädäkseen, vaikka tuotekehityksen haaste ideasta tuotteeksi on pitkä ja kallis. Kotimaisten raaka-aineiden - rukiin, kauran, perunan ja mustikoiden - uusi tuleminen näyttää ilmeiseltä. Kun uutuustuotteita tulee melkoinen määrä kauppojen hyllyille vuosittain, kuluttajien tarpeiden tyydyttäminen ja uutuustuotteiden tunnetuksi tekeminen on entistä vaikeampaa.

Voittajien arviointikierroksella maku korostui tuotteiden uutuusarvon lisäksi. Maku muutti lopullisessa arvioinnissa raatilaisten käsityksiä tuotteista ja tuotteiden paremmuusjärjestyksestä. Terveysvaikutteisuus, keveys tai teknologinen toteutus olivat tärkeitä uutuusarvoja, mutta aistittava laatu - makujen puhtaus - antoi loppusilauksen tuotteille.

Raati oli tyytyväinen siihen, että kilpailussa oli mukana runsaasti tuotteita. Tämä osoittaa, että kotimainen elintarviketeollisuus on mukana kehityksessä ja etsii kuluttajille uusia raaka-aine-, maku- ja valikoimavaihtoehtoja.

(MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat