VTT kehitti uuden biomuovin

Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus on kehittänyt uuden biokomposiittimuovin, jossa käytetään lujitteena pellavakuituja. Biokomposiitin muoviraaka-aineena on maitohappopohjainen valmiste. Kokonaan luonnonaineista tehty muovi voidaan hävittää tavallisessa kompostissa.

VTT:n kehittämä muovityyppi on biohajoava ja siitä huolimatta mekaanisesti luja. Ulkokäyttöön muovi ei sovellu, koska se hajoaa kosteassa ympäristössä.

Muovien lujitteina on perinteisesti käytetty lasikuitua. Lasikuitu on kuitenkin vaikeasti kierrätettävää, ja sen käsittely voi olla terveydelle vaarallista. Pellavakuituakin on käytetty muovien lujitteena mm. autoteollisuudessa, mutta pellava on yleensä sekoitettu muoviraaka-aineeseen, joka ei ole ollut kierrätettävää tai hajoavaa.

Biomuovit ovat tulossa kovaa vauhtia esimerkiksi pakkauksien raaka-aineeksi. Vuosi sitten biomuoville määriteltiin EU-normi. Suomessa Teknologian kehittämiskeskus on tukenut biomuovien tutkimushankkeita. Suomen arvioidaankin kuuluvan alan tutkimuksen kärkimaihin.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja