Mainos

Von Wrightin veljekset Retretissä

Yksi Pohjoismaiden suurimmista taidekeskuksista, Retretti, yrittää tänäkin kesänä kerätä ennätysyleisön, neljättä vuotta peräkkäin. Kesän vetonaulaksi kootaan parhaillaan laajaa von Wrightin veljesten töiden näyttelyä.

Taidekeskus Retretti jatkaa linjalla, jossa kesä toisensa jälkeen esitellään nimi kuvataiteen klassikoiden huipulta. Tänä kesänä se suuri nimi on von Wrightin veljekset, rinnallaan rohkeaa, kokeilevaa nykytaidetta.
-Meillähän on tilaa peräti 5 000 neliötä, joka on taitaa olla tuntuvasti suurempi määrä kuin Ateneum- rakennuksessa tai Kiasmassa, kertoo taidekeskuksen johtaja Markku Valkonen. -Tarkoitushan on se, että ihmiset kiinnostuisivat muustakin, myös siitä taiteesta, joka on heille uutta ja ehkä outoakin. Von Wrightit saatiin Punkaharjun Retrettiin parin vuoden neuvottelujen tuloksena. Kymmenistä yksityisistä ja julkisista kokoelmista on lainattu 219 teosta, mukana myös tunnetuin ja rakastetuin "Taistelevat metsot".

-Laskeskelimme, että noin 1/5 ei ole koskaan aikasemmin ollut esillä ja edellisestä von Wright näyttelystä on jo melkein 20 vuotta. On siis tullut paljon uusia taiteen katsojia, kokonainen sukupolvi, jolla ei ole ollut mahdollisuutta nähdä laajaa taitelijaveljesten esittelyä, Valkonen sanoo.

Harppaus yli 100 vuotta vanhoista von Wrighteistä luolaston uumenissa uniikkeina syntyviin teoksiin on maallikosta ikuisuus. "Sanokaa Argh" -teostaan työstävä taitelija pitää kuilua näennäisenä. -Von Wrightit maalasivat hyvinkin pikkutarkasti ja kuvasivat realistisesti luontoa. Täällä luolastossakin on luonnon muotoja näissä mun teoksissa. Fantasiaa on ehkä enemmän mukana ja voisikin ajatella, että portaita laskeudutaan alas alitajuntaan, luolaston taiteilija Juha Lehtonen arvioi.

Retretti aukeaa yleisölle keskiviikkona 31.5.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.