Voimasuhteet muuttuivat Serie A:ssa

Italialaisessa seurajalkapallossa viime kauden päätteeksi myllertänyt skandaali muokkasi pääsarja Serie A:n voimasuhteet uuteen uskoon ainakin lähivuosiksi. Liigaa viime vuodet hallinnut Juventus ei ole enää taistelemassa Milanon suurseurojen kanssa mestaruudesta.

Juventus ei kisaa muutamaan vuoteen Scudettosta eli Serie A:n voitosta. Heinäkuussa urheiluoikeus tuomitsi hallitsevan mestarin aloittamaan kautensa Serie B:ssä ja 17 pistettä miinuksen puolella. Torinolaiset tuskin yhdessä kaudessa ylös kipuavat, sillä kahden kierroksen, voiton ja tasapelin jälkeen ero kärkeen on kasvanut 19 pisteeseen. Juventus tähdännee nousuun pikemminkin ensi kaudella, ja Torinossa odotetaan kaiken olevan kuin ennen syksyyn 2008 mennessä.

Juventuksen karu kohtalo vaikutti suuresti Italian liigan voimasuhteisiin myös siten, että pelaajamarkkinoille tuli yhtä äkkiä huomattava määrä maailmanluokan pelaajia, eikä Juventus enää houkutellut tähtiä pois pienemmistä joukkueista. Näin ne seurat, joilla rahaa oli poltettavaksi, saivat nyt kerätä kovan luokan pelimiehiä, kohtuu- ellei jopa polkuhintaan.

Inter Milanin onnistui haalia espanjalaisseura Real Madridin ohella mehukkaimmat miehet Juventuksesta. AC Milan ei ollut siirtomarkkinoilla yhtä haluttu kohde kuin paikallisvastustaja Inter, koska punamustat joutuivat aloittamaan kauden kahdeksan pistettä pakkasen puolella ja ennen kauden alkua myös Mestarien liigaan osallistuminen oli epävarmaa. Näin Inter pokkasi Juventuksesta parhaat palat ja muun muassa tähtihyökkääjä Zlatan Ibrahimovicin ja keskikentän voimahahmon Patrick Vieiran.

Inter on suurin mestarisuosikki kaudelle 2006-2007, vaikka tähtisikermän kausi ei alkanutkaan ruusuilla tanssien. Tappio Mestarien liigassa ja tasapeli Italian liigassa ennalta selkeästi heikompaa Sampdoriaa vastaan saivat omistaja Massimo Morattin murahtamaan.

Roman aika

Interin ohella AS Roma on yksi suurimpia ennakkosuosikkeja Scudetton tavoittelussa. Kapellimestari Francesco Tottin orkesteri sai muutamia kovan luokan vahvistuksia: muun muassa Gilberto Martinezin Bresciasta, Rodrigo Defendin Tottenhamista, Marco Cassettin Leccestä ja Matteo Ferrarin Evertonista. Roma aloitti kautensa todella vakuuttavasti. Italian liigassa 2-0-voitto Livornosta ja 3-1-voitto Sienasta sekä Mestarien liigassa otettu 4-0-voitto Shakhtar Donetskista enteilevät Roomaan tänä vuonna menestystä. Hopeakauden 2003-2004 jälkeen ryhmä on kompastellut, mutta nyt näyttää siltä, että roomalaiset kykenevät jälleen haastamaan milanolaiset mestaruustaistoon.

AC Milan joutui aloittamaan kauden kahdeksan pisteen takaa-ajoasemasta ja menetti ykköspyssynsä Andri Shevtshenkon Chelseaan ja puolustuksen koti-ikävää poteneen tukipilarin Jaap Stamin Ajaxiin. Siitä huolimatta Carlo Ancelottin johdolla milanolaiset ovat aloittaneet kautensa sen verran vahvasti, että sitä ei voi laskea pois mestarikandidaattien joukosta. Milan sai pidettyä suurimman osan tähdistään seurassa, ja Shevan lähdettyä lisää vastuuta saanut Filippo Inzaghi on yltynyt maalitehtailuun vanhoilla päivillään.

Viime kaudella viidenneksi Serie A:ssa sijoittunut Palermo on yksi mustista hevosista, joka voi ujuttautua mukaan mestaruustaistoon. Palermo otti tahtovoiton maalein 4-3 Regginasta ja 2-1-voiton Laziosta. Myös Uefa-cupin pelit alkoivat komealla vierasvoitolla West Hamista. Ottelusuma tai loukkaantumiset voivat koitua tämän mustan hevosen kohtaloksi. Laadukkaita pelaajia ei kuitenkaan Palermolla ole kahta kentällistä kuten esimerkiksi Interillä.

Kuten väliotsikossa sanailtiin, tämä kausi voi olla AS Roman tai sitten Roman Eremenkon kulta-aikaa. Udinesessa pelaava Eremenkojen suvun suurin lupaus on murtautunut pelaavaan kokoonpanoon jopa yllättävän nopeassa ajassa. Vielä viime kaudella nuori mies nähtiin Veikkausliigassa FF Jaron paidassa. Nyt Eremenko oli jopa avauksessa Udinesen ensimmäisessä liigapelissä ja urakoi täydet minuutit tappiollisessa Messina-ottelussa. Toisessa ottelussa Udinese avasi voittotilinsä Torinon kustannuksella maalein 2-0 ja suomalainen tuli kentälle lopussa reiluksi vartiksi. Udinese taisteli viime kaudella keskikastin sijoituksista, ja sillä on mahdollisuudet hieman jopa parannella sijoitustaan, mikäli maajoukkuekärki Vincenzo Iaquinta jatkaa maalitehtailuaan.

Urheilutuomioistuin jakoi kovat miinuspisteet sopupelijupakassa Fiorentinalle, Regginalle ja Laziolle. Kahden kierroksen jälkeen vain Reggina on saanut voittotilinsä auki, ja kolmikolle on odotettavissa hikinen ja ainakin jollekin mahdoton iltapuhde sarjapaikkansa säilyttämiseksi. Lazio on -11, Reggina -12 ja Fiorentina -19 pistettä pakkasen puolella.

Teksti: Pasi Heikkilä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat