Voimakkaat suomalaiset naistaiteilijat esillä Pekingissä

Suomalaisilla naistaiteilijoilla on harvinainen kunnia päästä esille laajassa näyttelyssä arvokkaassa Kiinan kansallisessa taidemuseossa NAMOCissa. Huomenna Pekingissä yleisölle avattavassa näyttelyssä on maalauksia sellaisilta klassikoiltamme kuin Maria Wiikiltä, Ellen Thesleffiltä, Elin Danielsson-Gambogilta ja Ina Collianderilta.

Naisten tekemä taide harvinaista nähtävää

Mukana on myös muutamia oman aikamme naisgraafikoiden teoksia. Ajallisesti näyttelyn teokset ulottuvat 1870-luvulta 1990-luvulle. Naisten huoneet -näyttely on Suomen tämän vuoden suurin kulttuuritapahtuma Pekingissä.

Näyttelyn teokset on koottu Suomen Valtion taidemuseosta, Ateneumin taidemuseon kokoelmasta. Poikkeuksellinen näyttely juhlistaa Kiinan ja Suomen välisten diplomaattisuhteiden 60-vuotista historiaa.

Kymmenen vuoden projekti

Naisten huoneet -näyttelyyn on valittu 72 teosta viideltätoista suomalaiselta naistaiteilijalta. Teoksia yhdistää se, että useat niistä kuvaavat suomalaista luontoa eri vivahteissa ja eri vuodenaikoina. Luonto on aina ollut suomalaisille merkittävä voiman ja virkistymisen lähde. Mutta mukana on myös suomalaisia naiskuvia, joista huomatuin on Elin Danielsson-Gambogin omakuva vuodelta 1900. Näyttelyä puuhattiin Pekingiin peräti kymmenen vuotta.

Ikkuna voimakkaiden naisten elämään

Näyttelyn kuraattori Timo Huusko Ateneumista uskoo, että näyttely on hyvä ikkuna suomalaisnaisten kotiin. -Kiinalaiset näkevät, että Suomessa on tällaisia voimakkaita naisia, jotka ovat tehneet näin kauan taidetta, Huusko sanoo.

Näyttelyn toivotaan kiinnostavan aivan tavallisia kiinalaisia, ei pelkästään taideasiantuntijoita. Näyttelyyn kutsuvierasavajaisissa tutustuneen nuoren hammaslääkäri Liu Yanin mukaan suomalaiset naistaiteilijat ilmaisevat maalauksissaan enemmän feminismiä ja vapautta kuin kiinalaiset naiset, jotka maalaavat enemmänkin luontoa, kuten vuoria ja kukkia. -Ne symbolisoivat eri asioita, Liu Yan kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat