Voiko Paavo Väyrynen pyrkiä eduskuntaan keskustan riveissä? "Mennään ohjeiden ja pelisääntöjen mukaan"

Keskustassa ei ole tehty periaatteellista linjausta puolueen entisen puheenjohtajan ja ulkoministerin Paavo Väyrysen mahdollisesta eduskuntavaaliehdokkuudesta. 

Väyrynen tavoittelee paluuta eduskuntaan ensi kevään vaaleissa. Asia on herättänyt keskustelua, sillä Väyrynen on blogissaan esittänyt toistuvia Venäjän linjaa myötäileviä kommentteja Ukrainan sodasta.

Hän on muun muassa syyttänyt Yhdysvaltoja uuden kylmän sodan lietsomisesta ja nimittänyt Ukrainan vuoden 2014 vallankumousta länsimaiden tukemaksi vallankaappaukseksi. Sitä seurannutta, Venäjä tukemaa Itä-Ukrainan sotaa Väyrynen on kutsunut sisällissodaksi.

Keskustan Peräpohjolan piiri päättää Väyrysen mahdollisesta ehdokkuudesta syyskokouksessaan 12. marraskuuta.

– Luulen, että kenttäväki haluaa, että mennään puolueen ohjeiden ja pelisääntöjen mukaan. Siinä mielessä piirikokous päättää tästä asiasta, niin kuin kaikkien muidenkin ehdokkuudesta, piirin puheenjohtaja Tanja Joona sanoo STT:lle.

Joona kertoo, että Väyrysen mahdollisesta ehdokkuudesta on esitetty hänelle "jonkin verran" puheenvuoroja suuntaan ja toiseen.

– Vastustajat sanovat, että Väyrysen kannanotot ovat ristiriidassa puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan kanssa. Puolestapuhujat näkevät hänet yhtenä ehdokkaana muiden joukossa, joka toisi keskustalle edelleen paljon ääniä.

Puoluesihteeri ei avaa keskusteluja

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo, että Väyrysen mahdollisesta ehdokkuudesta on tullut yksittäisiä kielteisiä palautteita myös emopuolueelle. Hän ei kuitenkaan kommentoi sitä, millaisia keskusteluja on käynyt asiasta piirijärjestön kanssa.

– En lähde yksilöimään yksittäisen potentiaalisen ehdokkaan osalta, millaista keskustelua on käyty, Pirkkalainen sanoo.

Pirkkalainen korostaa, ettei emopuolue päätä yksittäisten eduskuntavaaliehdokkaiden asettamisesta. Vaalilain mukaan asiasta päättää kunkin puolueen piirijärjestö.

– Käyn koko ajan ympäri Suomen piirien johtojen kanssa keskusteluja ehdokashankinnan tilanteesta. Siinä ei ole sinänsä mitään erityisempää.Pirkkalainen sanoo, että keskusta tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa.

Skismaa puolueen kanssa

Entinen kunniapuheenjohtaja on aiheuttanut puolueelleen päänsärkyä viime vuosina.

2010-luvun jälkipuoliskolla Väyrynen sanoi pettyneensä keskustaan, perusti kaksi kilpailevaa puoluetta ja pyrki presidentiksi valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Hän palasi keskustan jäseneksi vuonna 2020.

Puolueen nykyinen kansanedustaja Mikko Kärnä on ilmoittanut, ettei halua asettua puolueen ehdokkaaksi samasta vaalipiiristä Väyrysen kanssa tämän ulkopoliittisten kannanottojen vuoksi. Kärnä edustaa keskustan Lapin piiriä, jotka Peräpohjolan piirin kanssa molemmat asettavat ehdokkaita Lapin vaalipiiriin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja