Voiko mustaa muovia laittaa kierrätykseen ja kuinka puhdasta kierrätettävän muovin täytyy olla? Näin muovia kierrätetään

Miten kierrättää muovit oikein? 14:47

Kiinnostus muovin kierrättämiseen on Suomessa suurta, mutta se herätti myös paljon kysymyksiä etenkin silloin, kun muovin kierrätysastiat vasta saapuivat taloyhtiöihin. Asiantuntijat vastaavat yleisimpiin kierrätystä koskeviin kysymyksiin Huomenta Suomi -lähetyksessä.

1. Mitä muovinkeräykseen kannattaa laittaa?

Muovin kierrätys on tällä hetkellä tarkoitettu lähinnä pakkausmuoville, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti. Pakkausmuoveihin kuuluvat esimerkiksi ruokarasiat ja -purkit ja pesuainepullot. Valtaosa muovipakkauksista on kierrätettäviä, sanoo Partti.

2. Mitä muovinkeräykseen ei saa laittaa?

Partti kertoo, että tärkeintä muovinkierrätyksessä on, että kierrätettävä pakkaus on sellainen, jossa ei ole ollut mitään vaarallista. Esimerkiksi moottoriöljykanisteri tai pakkaukset, joissa on lääkejäämiä, eivät kuulu muovinkeräykseen.

– Muoviin tai muovin pesuveteen ei saisi jäädä mitään haitallista, Partti sanoo.

3. Pitääkö pakkaukset pestä ennen muovinkeräystä?

Kierrätettävien muovipurkkien tulisi olla sen verran puhtaita, ettei niihin kerry homekasvustoa tai ettei niissä ole hajuhaittoja.

– Suurin osa pakkauksista onkin sellaisia, huomauttaa Partti.

Kierrätykseen laitettavia muoveja voi huuhtaista kevyesti kylmällä vedellä, mutta roskien peseminen ei ole ympäristöteko, Partti huomauttaa. Esimerkiksi kovin rasvaista voipakettia ei välttämättä ole syytä laittaa kierrätykseen.

4. Mitä pitää tehdä PVC:lle ja mustalle muoville?

PVC-muovia ei saisi laittaa muovinkeräykseen, mutta todellisuudessa PVC-pakkaukset ovat hyvin harvinaisia Suomessa ja ne pystytään erottelemaan koneellisesti kierrätettävästä muovista. Muovia ei siis kannata jättää kierrättämättä siksi, että pelkäisi PVC:tä päätyvän muovinkeräykseen.

Mustaa muovia saa laittaa muovinkeräykseen. Vaikka automatiikka ei pystykään tunnistamaan sitä aina muoviksi ja kone erottelee sen usein kierrätettävän muovin joukosta, se päätyy silti energiajätteeseen.  

Lue myös:

    Uusimmat