Voiko kuka tahansa valmistaa aseen 3D-tulostimella? "Se voi olla tappava"

Näin puolustusvoimat hyödyntää 3D-tulostusta 6:05
Voiko kuka tahansa valmistaa aseen 3D-tulostimella? Näin puolustusvoimista kommentoidaan.

3D-tulostimella voi nykyään tehdä eri materiaaleista hyvin monenlaisia esineitä. Tässä piilee myös väärinkäytösten vaara. 

Rikollispiireiltä tehdyissä takavarikoissa on jo löydetty kolmiulotteisella tulostuksella tehtyjä aseita. Rikollisissa käsissä jälki voi siis olla vakavaa. Puolustusteollisuudelle 3D-tulostus avaa puolestaan uusia mahdollisuuksia.

Puolustusvoimien näkökulmasta kolmiulotteista tulostusta voisi hyödyntää erilaisten varaosien valmistuksessa ja parantaa tällä huoltovarmuutta. 

Puolustusvoimat onkin vahvasti mukana kehitystyössä tutkimassa tulostuksen tarjoamia mahdollisuuksia.

– Me voimme näitä varaosia tulostamalla parantaa huoltovarmuutta, säästää aikaa ja resursseja. Me voimme tuottaa (tulostamalla) väliaikaisen osan johonkin ajoneuvoon, jolloin me voimme siirtää ajoneuvon parempaan huoltopisteeseen ja antaa siellä oikean osan, listaa kapteeni Christian Andersson Puolustusvoimien sotatekniikan laitokselta.

"Emme ole valmistava organisaatio"

Aseiden valmistus 3D-tulostuksella sen sijaan ei kuulu Anderssonin mukaan puolustusvoimien tulevaisuuden suunnitelmiin. 

– Me emme ole valmistava organisaatio. Olemme hankintaorganisaatio. Me emme ala niitä (aseita) valmistamaan. Jätetään oikeille valmistajille se homma, Andersson toteaa.

Andersson pitää 3D-tulostuksella tehtävien aseiden valmistusta erittäin vaarallisena. Siksi aseiden valmistus on Suomessa tarkkaan säädeltyä.

– Materiaalia pystyy ihminen ostamaan nettikaupasta, mutta haluan painottaa, että aseen tekeminen on monimutkainen prosessi. Se on ammattilaisten tekemä ja sitä säätelee lainsäädäntö. Itse tehdyt aseet ovat äärimmäisen vaarallisia. Niin sille valmistajalle kuin käyttäjälle. Se voi olla tappava, Andersson muistuttaa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Miten puolustusvoimat hyödyntää 3D-tulostusta toiminnassaan? Katso kapteeni Christian Anderssonin haastattelu pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat