Mainos

Vloren asukkaat eivät luovuta aseitaan

Etelä-Albanian aseistautuneet kapinalliset torjuivat tänään hallituksen ehdotuksen 48 tunnin tulitauosta ja armahduksesta. Kapinalliset vannoivat, etteivät laske aseitaan samaan aikaan kun EU:n valtuuskunta saapui Tiranaan vaatimaan hallitusta ja kapinallisia keskustelemaan.

Kapinoinnin yhtenä keskuksena olevan Vloren asukkaat kieltäytyvät luovuttamasta aseitaan. Asukkaat asettivat tänään useita ennakkoehtoja aseiden luovuttamiselle.

Vlorelaiset vaativat presidentti Sali Berishan eroa, kaikkien puolueiden muodostamaa yhteishallitusta, ennenaikaisia vaaleja ja korvauksia rahoitusyhtiöiden konkursseissa varansa menettäneille kansalaisille. Vasta sen jälkeen he suostuvat Berishan tarjoukseen armahtaa kaikki aseensa viranomaisille luovuttavat kapinalliset.

Samansuuntaisia tietoja saatiin tänään myös toisesta etelän kapinakeskuksesta Sarandesta. Vloren ja Saranden välisen noin 120 kilometrin mittaisen tieosuuden kerrottiin perjantaina olevan kapinallisten hallussa.

Kaksi ihmistä ammuttiin Vloressa kuoliaaksi viime yönä. Kaikkiaan kaupungissa on viikon aikana saanut surmansa 27 ihmistä. Tänään Vloressa oli kuitenkin rauhallista. Viranomaiset myöntävät, että tilanne Vloressa ja eräissä muissa etelän kaupungeissa on ryöstäytynyt käsistä.

Berisha ilmoitti eilen, että maan asevoimat lopettavat kaikki toimensa kapinallisia vastaan kahden vuorokauden ajaksi. Samalla hän tarjosi armahdusta kaikille kapinallisille, jotka luopuvat aseistaan.

Kapinalliset suhtautuivat kuitenkin perjantaina epäille hallituksen lupauksiin.
-Pelkäämme sortotoimia, jos luovutamme aseemme. Armeija piirittää yhä kaupunkia, sanoi eräs Vloren asukas puhelimitse. Saranden kapinalliset lupasivat, etteivät he luovuta aseitaan ennen kuin maahan on saatu uusi "laillinen hallitus".

-Haluamme kiistaan rauhanomaisen ratkaisun, ennenaikaiset vaalit, presidentti Berishan eroavan ja teknokraateista koostuvan hallituksen, selvitti kapinallisten sotilasjohtajaksi, eversti Tzavariksi esittäytynyt mies.

Yhdysvallat ja Italia valmiit evakuoimaan

Yhdysvallat ja Italia ovat valmiit evakuoimaan kansalaisensa Albaniasta, jos tarve vaatii. Asiasta kertoivat maiden puolustusministerit William Cohen ja Beniamino Andreatta Roomassa tänään.

Cohenin mukaan Yhdysvallat ei ole kuitenkaan laatinut mitään erityistä evakuointisuunnitelmaa. Hän sanoi pitävänsä tilannetta sellaisena, joka ei vielä vaadi erityistä evakuointisuunnitelmaa.

-Olemme valmiit toimimaan heti kun on tarpeen, Cohen totesi. Italian puolustusministeri Andreatta sanoi myös Italian olevan valmis evakuointiin.
-Emme kuitenkaan ole saaneet tietoja, joiden mukaan italialaiset olisivat vaarassa Albaniassa, hän sanoi.
(STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.