Euroopan viranomaiset suosittelevat neljänsiä koronarokotteita yli 60-vuotiaille: "Merkkejä uudesta ja laajasta korona-aallosta"

Miksi koronakuolemia on niin paljon? THL:n Mika Salminen avaa 3:13
Miksi koronakuolemia on niin paljon? THL:n Mika Salminen avaa.

Euroopan lääkeviranomaiset suosittelevat neljättä koronavirusrokoteannosta kaikille yli 60-vuotiaille ja covid-19-taudin riskiryhmiin kuuluville ihmisille.

Tänään annetun uuden suosituksen takana ovat sekä Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) että Euroopan lääkevirasto (EMA). Virastojen aiempi suositus oli jakaa neljättä koronavirusrokoteannosta yli 80-vuotiaille.

Uuden suosituksen taustalla ovat kohonneet koronavirustartuntojen määrät EU:ssa, ECDC:n johtaja Andrea Ammon kertoi. Kasvua on nähty myös sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrässä.

– Merkit viittaavat uuteen, laajalle levinneeseen koronavirusaaltoon Euroopassa. Meidän täytyy suojella heitä, jotka ovat erityisen alttiita vakavan koronatartunnan saamiselle, Ammon sanoi.

Syynä tapausmäärien kasvuun pidetään omikronin entistä tartuttavamman alavariantin BA.5:n leviämistä.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti viime viikolla ennakkotiedossaan, että se suosittelee neljänsiä koronavirusrokotteita jaettavan yli 60-vuotiaille syyskuun alusta lähtien.

Koronapotilaiden määrä on kasvanut, mutta se ei kerro koko totuutta - valtaosa sairaalassa muista syistä 2:52
Koronapotilaiden määrä sairaalasssa on noussut - suurin osa ei kuitenkaan ole hoidossa koronan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat