Mainos

Virus Kuopion ripuliepidemian syntipukki

Kuopiossa viime viikolla riehuneen vatsatautiepidemian aiheuttajaksi on paljastunut virus, joka levisi Kuopion kouluissa tarjotun juhla-aterian välityksellä.

Vatsatautiin sairastui muutamaksi päiväksi yli 450 oppilasta ja koulujen työntekijää.
Kaikista tutkituista ulostenäytteistä on löydetty sama calicivirus. Virus leviää yleensä ulosteesta ja tarttuu käsien välityksellä ihmisestä toiseen.
Tartuntaan riittää erittäin pieni virusmäärä. Joutuessaan ruokaan tai veteen calicivirus voi aiheuttaa epidemioita.
Viruksen itämisaika vaihtelee puolesta vuorokaudesta kahteen ja sen oireita ovat oksennukset, ripuli ja kuume. Hyvin heikkokuntoisille ihmisille oireet voivat olla vaaralliset.

Ruokien virustutkimukset jatkuvat

Tartunta liittyy Kuopion koululaitoksen 125-vuotisjuhla-ateriaan, joka tarjottiin kouluissa perjantaina 14. marraskuuta. Epidemia alkoi seuraavana päivänä.

Oppilaiden ja opettajien lisäksi tautiin sairastui myös muutama perheenjäsen. Tauti kesti yleensä 1-3 päivää, ja epidemian huippu koettiin viime viikon alkupäivinä. Sairaalahoidossa oli kolme potilasta.
Kuopion yliopistollisen sairaalan infektiolääkärin Camilla Jokisen mukaan vielä ei tiedetä, kuinka virus tarttui ruokiin. Kolmessa koulussa tehtiin kyselytutkimus, mutta vielä ei ole noussut esiin yhtään ruokalajia, johon liittyisi muita suurempi sairastumisriski.

Kyselytutkimusten analysointi sekä ruokien ja niiden raaka-aineiden virustutkimukset ovat vielä kesken.
Calicivirus on varsin yleinen taudinaiheuttaja. Jokisen mukaan tällaisten virusten havaitseminen vaatii kuitenkin erikoistutkimuksia, joita tehdään yleensä vain suurempien epidemioiden yhteydessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.